Alcohol drinken tijdens een zwangerschap kan transgeneratieve effecten hebben

Een nieuwe studie door een professor psychologie aan het UCR vindt dat prenatale blootstelling aan ethanol (door alcoholgebruik van vrouwen tijdens de zwangerschap) abnormaliteiten in de hersenen en gedrag veroorzaakt die aan veel generaties kunnen doorgegeven worden

UNIVERSITEIT VAN CALIFORNIE - RIVERSIDE

RIVERSIDE, CaliforniŽ - Aanstaande moeders hebben wellicht de waarschuwing gehoord geen alcohol te drinken als zij zwanger zijn. Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben talrijke waarschuwingen voor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap gelanceerd, aangezien het kan leiden tot foetale alfospectrumstoornissen (FASD) bij pasgeborenen.

Desondanks drinken veel vrouwen tijdens de zwangerschap, een keuze die wetenschappers al jaren kennen. Vandaag is er een nieuwe reden waarom een aanstaande moeder dat glas wijn best opzij zet - alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan niet alleen het ongeboren kind kwaad doen, maar kan ook de ontwikkeling van de hersenen beÔnvloeden en zelfs leiden tot problemen bij de klein- en achterkleinkinderen.

De nieuwe studie van Kelly Huffman, professor psychologie aan de Universiteit van CaliforniŽ, Riverside, getiteld "Prenatale Ethanol Exposure and Neocortical Development: A Transgenerational Model of FASD", werd gepubliceerd in het Cerebral Cortex Journal.

ďVroeger dacht men dat de blootstelling aan prenatale ethanol (PrEE) door de consumptie van alcohol, alleen invloed had op de blootgestelde nakomeling, het embryo of de foetus in de baarmoeder. We hebben nu echter bewijs dat de effecten van prenatale alcohol blootstelling transgenerationeel zijn en kunnen voortgezet worden op de volgende generaties nakomelingen, 'zei Huffman.

Vorige werk van het Huffman Laboratorium aan UCR heeft aangetoond dat PrEE de anatomie van de neocortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor complex gedrag en cognitie bij mensen, beÔnvloedt wordt en dat PrEE kan leiden tot abnormaal motorisch gedrag en angstgevoelens bij de blootgestelde nakomelingen. Huffman en een groep UCR-studenten hebben dit onderzoek uitgebreid door sterk bewijs te leveren dat blootstelling aan utero ethanol neurobiologische en gedragseffecten geeft bij latere generaties muizen zonder blootstelling.

Om te bepalen of de abnormaliteiten in de hersenen en het gedrag van prenatale ethanol blootstelling transgenerationeel zijn, produceerde Huffman een muismodel van FASD en testte hij veel aspecten van hersen- en gedragsontwikkeling over drie generaties. Zoals verwacht, liet de eerste generatie, de direct blootgestelde nakomelingen, atypische genuitdrukking, abnormale ontwikkeling van het neurale netwerk binnen de neocortex en gedragsschaarste zien. De belangrijkste ontdekking van het onderzoek ligt echter bij de daaropvolgende, niet-blootgestelde generaties van muizen. Deze dieren hadden neuroontwikkelings- en gedragsproblemen vergelijkbaar met die van de eerste, direct blootgestelde generatie.

"We vonden dat lichaamsgewicht en de hersengrootte in alle generaties PrEE-dieren aanzienlijk minder was dan bij de controles; alle generaties PrEE-muizen vertoonden verhoogd angstig, depressief gedrag en sensorische motorische tekorten. Door de sterke transgeneratieve effecten aan te tonen van blootstelling aan prenatale ethanol bij een muismodel van FASD, menen wijrdat FASD een erfelijke conditie bij mensen kan zijn, "zei Huffman.

De multi-level analyses in deze studie suggereren dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap leidt tot een cascade van veranderingen van het zenuwstelsel wat uiteindelijk invloed heeft op het gedrag, via mechanismen die transgeneratieve effecten kunnen veroorzaken. Door het begrijpen van de neuroontwikkelings- en gedragseffecten door blootstelling aan prenatale ethanol die door generaties worden overgenomen, kunnen wetenschappers en onderzoekers nieuwe therapieŽn en preventiemethoden ontwikkelen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica