Vitaminetekort op oudere leeftijd

Het vitamine D-gehalte in het bloed is bij een op de twee mensen van 65 en ouder niet
Optimaal. Dit is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door het Helmholtz Zentrum te München, als onderdeel van de op bevolkingsonderzoek gebaseerde KORA-leeftijdsstudie in de regio Augsburg. Verder melden de schrijvers van de studie in het peer-reviewed tijdschrift Nutrients dat het vitamine B12-niveau bij een op de vier ouderen ook suboptimaal is.

Al meer dan 30 jaar lang wordt de gezondheid van duizenden mensen uit de regio Augsburg in Zuid-Duitsland bestudeerd door het KORA Cooperative Health Research Platform. Het doel van deze studie is een beter begrip te krijgen van de impact van omgevingsfactoren, leefstijlfactoren en genen op de gezondheid. “In die context waren we ook geïnteresseerd in het onderzoeken van de status van micronutriënten, zoals vitamines, bij ouderen,” verklaart studieleider dr. Barbara Thorand van het Institute of Epidemiology (EPI) van het Helmholtz Zentrum. “Tot nu toe zijn er nog maar weinig gegevens bekend over dit onderwerp in Duitsland.”

De wetenschappers namen bloedmonsters af bij 1079 ouderen, van tussen de 65 en 93 jaar oud, uit de KORA-studie. Hun analyse richtte zich op het niveau van vier micronutriënten: vitamine D, folaat, vitamine B12 en ijzer.

“De resultaten zijn heel duidelijk,” verklaart eerste auteur Romy Conzade. “Tweeënvijftig procent van de geteste ouderen had een vitamine D-niveau van onder de 50nmol/L, wat een suboptimale vitamine D-status is. Tevens werden tekorten waargenomen met betrekking tot een paar andere micronutriënten. Opvallend was ook dat het vitamine B12-niveau bij 27 procent van de ouderen onder de norm lag. Bovendien was het ijzerniveau bij 11 procent te laag en bijna negen procent had niet genoeg folaat in het bloed.

EPI-directeur prof. Annette Peters voorziet de data van context: “Met behulp van bloedanalyses heeft de huidige studie de kritieke resultaten bevestigd van de laatste German National Nutrition Survey (NVS II), waarin een onvoldoende inname van micronutriënten uit voeding werd vastgesteld. Dit is een zeer relevant onderwerp, vooral in het licht van het groeiende aandeel ouderen in onze bevolking.”

De meerderheid van oudere volwassenen met niet-optimale vitaminegehaltes hadden met elkaar gemeen dat ze zeer oud waren, fysiek niet actief of fragiel. Er zou daarom speciale aandacht moeten worden besteed aan deze groepen met een hoger risico op tekorten in micronutriënten, aldus de onderzoekers.

“Onze studie toont ook aan dat regelmatige inname van vitaminebevattende supplementen samenhangt met een verbeterde waarde van de respectievelijke vitamines,” zegt Barbara Thorand. “Maar vitaminebevattende supplementen zijn geen universele remedie en vooral oudere mensen zouden erop moeten letten dat zij een gezond en voedzaam eetpatroon hebben.”

Het volgende doel van de auteurs is daarom het onderzoeken van de stofwisselingsroutes die verband houden met de inname van supplementen, micronutriëntenstatus en ziektestatus.

Vertaling: Astrid Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag