Meer bewijzen tonen aan dat natuurlijke plantaardige verbindingen de mentale effecten van veroudering kunnen verminderen

SALK INSTITUTE

Salk-wetenschappers hebben verder bewijs gevonden dat een natuurlijke verbinding in aardbeien bij muizen cognitieve tekorten en ontstekingen i.v.m. veroudering vermindert. Het onderzoek, dat in juni 2017 in de Journals of Gerontology Series A verscheen, bouwt voort op het vorige onderzoek van het team naar het antioxidant fisetin, waarbij men ontdekte dat het kan helpen om leeftijd verwante mentale afname en aandoeningen, zoals Alzheimer of een beroerte, te behandelen.

“Bedrijven hebben fisetin in diverse gezondheidsproducten verwerkt maar de verbinding is niet genoeg getest,” zegt Pamela Maher, een senior wetenschapper van Salk’s Cellular Neurobiology Laboratory en senior auteur van het schrijven. “We denken dat, gebaseerd op ons lopende werk, dat fisetin nuttig kan zijn als preventief middel bij veel leeftijd verwante neurodegeneratieve ziekten, niet alleen Alzheimer’s, en we moedigen een meer rigoureus onderzoek aan.”

Maher, die werkzaam is in het lab van David Schubert, hoofd van Salk’s Cellular Neurobiology Lab, heeft al meer dan een decennium onderzoek gedaan naar fisetin. Bij een vorig lab onderzoek bleek dat fisetin bij muizen, die genetisch gemodificeerd waren om de ziekte te ontwikkelen, aan Alzheimer gerelateerde geheugenverlies verminderde. Maar die studie richtte zich op genetische (familiale) AD, die slechts 1 tot 3 procent van de gevallen vertegenwoordigt. Het grootste risico om wat men sporadisch AD noemt, evenals andere neurodegeneratieve stoornissen te ontwikkelen, is gewoon de leeftijd. Voor het huidige onderzoek richtte Maher zich op een stam laboratorium muizen die vroeg ouder waren gemaakt om sporadische AD beter te kunnen bestuderen. Op de leeftijd van 10 maanden toonden deze muizen typische tekenen van fysieke en cognitieve afname wat niet gezien werd bij normale muizen tot een leeftijd van 2 jaar oud.

Het Salk-team gaf gedurende 7 maanden voedsel met een dagelijkse dosis fisetin aan de 3 maanden oude prematuur verouderende muizen. Een andere groep van de vroegtijdig verouderende muizen kreeg hetzelfde voedsel maar dan zonder fisetin. Tijdens de onderzoeksperiode hebben de muizen verschillende activiteiten en geheugentests uitgevoerd. Het team onderzocht bij de muizen ook de niveaus van specifieke eiwitten die verband houden met de hersenfunctie, reacties op stress en ontsteking.

“Na 10 maanden waren de verschillen tussen deze twee groepen opvallend,” zegt Maher. De muizen die niet met fisetin werden behandeld hadden problemen met alle cognitieve tests, evenals verhoogde markers van stress en ontsteking. Hersencellen, astrocyten en microglia genaamd, die normaal gesproken anti-inflammatoire zijn zorgden nu voor ongebreidelde ontstekingen. Muizen van 10 maanden die behandeld waren met fisetin waren daarentegen niet opmerkelijk verschillend in gedrag, cognitieve bekwaamheid of ontstekingsmarkers ten opzichte van de groep onbehandelde muizen van 3 maanden oud met dezelfde conditie. Daarnaast vond het team geen aanwijzingen voor acute toxiciteit bij de fisetin behandelde muizen, zelfs bij hoge doses van de verbinding.

“Muizen zijn natuurlijk geen mensen,” zegt Maher. “Maar er zijn genoeg overeenkomsten waardoor we fisetin nader willen bekijken. Niet alleen i.v.m. een mogelijke behandeling van sporadische AD, maar ook voor het verminderen van enkele cognitieve effecten die in het algemeen gerelateerd zijn tot veroudering.”

Vervolgens hoopt Maher op een samenwerking met een andere groep of bedrijf om klinische onderzoeken van fisetin op mensen uit te voeren.

 


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica