De eetgewoontes van je darmbacteriën kunnen nieuwe diëten minder effectief maken


CELL Press

Je microbioom staat misschien niet aan jouw kant als je met Nieuwjaar je eetgewoontes wilt verbeteren. Op 29 december werd in Cell Host & Microbe een onderzoek gepubliceerd dat nagaat waarom muizen die overgaan van een onbeperkt Amerikaans dieet op een gezond, calorieënbeperkt, meer plantaardig dieet, niet direct goed reageren op hun nieuwe programma. De onderzoekers ontdekten dat bepaalde menselijke darmbacteriën eerst uit de weg moeten voordat een voedingsplan succes heeft.

“Als we iemands gezondheid willen verbeteren met een dieet, is het van belang dat we begrijpen welke microben de gunstige effecten helpen bewerkstelligen,” zegt Jeffrey Gordon, directeur van het Center for Genome Sciences and Systems Biology aan de Washington University te St. Louis (WUSTL) en senior auteur van de studie. “En we hebben nu een manier gevonden om de gemeenschappen van darmmicroben van verschillende mensen te bestuderen en daar informatie uit te halen, zodat organismes kunnen worden geïdentificeerd die kunnen helpen bij het bevorderen van de gunstige effecten van een bepaald dieet.”

Om te bekijken hoe eetgewoontes het darmmicrobioom bij mensen beïnvloeden, en hoe het microbioom dat gewend is aan een bepaald dieet reageert op een nieuw voorgeschreven dieet, namen Gordon en zijn medewerkers eerst ontlastingsmonsters af bij mensen die een calorieënbeperkt, voornamelijk plantaardig dieet volgden en bij mensen die een typisch, onbeperkt, Amerikaans dieet volgden. Het bleek dat mensen die het beperkte, voornamelijk plantaardige dieet volgden meer diversiteit vertoonden in het darmmicrobioom.

Daarna werden de verschillende darmkolonies van de menselijke donoren aan groepen steriele muizen toegediend; de ene groep kreeg vervolgens het Amerikaanse dieet en de andere het aangepaste dieet. Hoewel beide groepen muizen reageerden op hun nieuwe dieet, vertoonden de muizen met de darmmicroben van het Amerikaanse dieet een zwakkere reactie op het voornamelijk plantaardige dieet.

Om microben te identificeren die de respons van de “Amerikaanse-dieet-microben” konden versterken, werden de muizen met elkaar in contact gebracht door de onderzoekers. Dieren met het menselijke Amerikaanse-dieet-microbioom werden achtereenvolgens bij muizen gezet die het microbioom hadden gekregen van verschillende mensen die al heel lang het plantenrijke dieet volgden. Microben van de plantenrijke-dieet-darmkolonies mengden zich met de Amerikaanse-dieet-microben, waardoor de respons op het plantenrijke dieet aanmerkelijk verbeterde.

“We moeten de kolonies microben in onze darmen niet als geïsoleerde eilandjes zien, maar als onderdelen van een archipel, een eilandengroep waar bacteriën van het ene naar het andere eiland kunnen gaan. We noemen deze eilandengroep een metagemeenschap,” aldus Nicholas Griffin, instructeur bij WUSTL en een van de auteurs. “Veel van deze bacteriën, die zich voegden tussen de Amerikaanse-dieet-microben, waren eerst niet aanwezig bij veel mensen die het onbeperkte dieet volgden.”

Hoewel de wetenschappers optimistisch zijn dat hun benadering zal helpen om de goede richting te bepalen voor nieuwe strategieën ter verbetering van de effectiviteit van gezonde diëten, benadrukken zij dat er meer onderzoek nodig is om de factoren te vinden die bepalend zijn voor de uitwisseling van microben tussen mensen.

“We begrijpen steeds beter hoe de nutritionele waarde en de effecten van diëten worden beïnvloed door het microbioom van de consument,” zegt Gordon. “We hopen dat microben die zich gedragen zoals we in deze studie hebben gezien, in de toekomst ingezet kunnen worden als de volgende generatie probiotica. Onze darmbacteriën laten ons weer op een nieuwe manier zien hoe wij als mensen met elkaar verbonden zijn, als leden van een grotere gemeenschap.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media