Insecticiden binnenshuis gebruiken gevaarlijker dan gedacht


Het gebruik van bestrijdingsmiddelen binnenshuis schaadt de gezondheid meer dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek van het labo Fytofarmacie (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent) in samenwerking met de Hoge Gezondheidsraad. Vooral de producten om insecten (muggen, vliegen, mieren, enz.), mijten (tapijtmijt, enz.) en andere geleedpotigen (spinnen, enz.) te bestrijden werden onderzocht.

800 ton per jaar
Belgen kochten in 2013 ongeveer 800 ton producten om insecten te bestrijden, zoals spuitbussen, verdampers, strips, cassettes, lokazen en vlooienbanden. Deze producten bevatten in totaal 75 ton aan werkzame stoffen om binnenshuis insecten te bestrijden: een aanzienlijke hoeveelheid.

Ook gevaarlijk voor huisgenoten
Intensief gebruik van insecticiden kan op lange termijn de gezondheid schaden, bijvoorbeeld door inwerking op het hormoonstelsel. “Je krijgt de bestrijdingsmiddelen vooral in je lichaam via aanraking met de huid, voornamelijk via je handen. Daarnaast ook via de mond of ademhaling, maar dat aandeel is veel kleiner” , aldus professor Pieter Spanoghe (UGent), die aan dit onderzoek meewerkte.

“Waar weinig mensen bij stilstaan, is dat deze stoffen niet alleen voor zichzelf gevaarlijk zijn, maar ook voor hun gezin of huisgenoten. Kinderen worden er namelijk ook aan blootgesteld, bijvoorbeeld door op een vloer te spelen waar poeder tegen mieren op gestrooid is. En voor hen zijn insecticiden schadelijker dan voor volwassenen.”

Gevaarlijker dan pesticiden op voedsel
Opvallend: je bent meer blootgesteld aan pesticiden door binnenhuisgebruik dan via voedselopname. Prof. Spanoghe: “Veel mensen weten dit niet, maar insecticidensprays of bijvoorbeeld luizenshampoos zijn ook bestrijdingsmiddelen. Door deze producten binnen te gebruiken, krijg je er 100 tot 1000 keer meer van in je lichaam dan door behandelde groenten te eten. Ook bij producten om hout of kamerplanten te behandelen is voorzichtigheid geboden.”

Duidelijk etiket
Mensen die pesticiden thuis gebruiken, zijn vaak te weinig op de hoogte van het risico. “In tegenstelling tot professionele land- of tuinbouwers gebruiken mensen thuis nauwelijks bescherming zoals een mondmasker of handschoenen. Zij passen die middelen toe in korte broek en T-shirt en onderschatten zo de gezondheidsrisico’s die bestrijdingsmiddelen met zich mee kunnen brengen. Het opvolgen van duidelijke etiketten met pictogrammen die de risico’s aangeven is dan ook heel belangrijk”, volgens Spanoghe.

Alternatieve middelen
Ondanks de strenge reglementering is het binnenhuisgebruik van bestrijdingsmiddelen niet altijd risicoloos. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt dan ook aan om er voorzichtig mee om te springen, of om alternatieve methodes te gebruiken zoals muggengaas, UV-lampen of insectenvallen.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats