Light frisdrank en patat graag


Hoe consumenten hun voedselkeuzes afwegen

Nu consumenten constant worden bedolven onder een stortvloed van informatie en advies over voeding, zijn onderzoekers flink op weg om te gaan begrijpen hoe mensen keuzes maken bij het winkelen. Nieuw onderzoek heeft tot doel om de schijnbare tegenstelling op te helderen tussen de zorgen van mensen over hun gezondheid en wat zij feitelijk voor voedingsmiddelen kopen.

In "Impact of Healthy Alternatives on Consumer Choice: A Balancing Act," werden data geanalyseerd van kassascanners en van de antwoorden op enquêtes van een paar honderd supermarktbezoekers, om te zien of en in hoeverre consumenten bewust een afweging maken tussen gezondheid en voedselvoorkeur bij het vullen van hun winkelwagentjes. Het onderzoek werd uitgevoerd door de hoogleraren Marketing Minakshi Trivedi van de State University of New York te Buffalo, Karthik Sridhar van Baruch College, and Ashish Kumar van de Aalto University School of Business.

Zij vonden bewijs voor het maken van afgewogen keuzes over alle productcategorieën en voor alle groepen consumenten, die zowel gevolgen hebben voor strategieën van winkeliers als voor beleidsvorming.

De schrijvers verdeelden de consumenten in drie groepen, gebaseerd op hun houding en zorgen: gericht op gezondheid, evenwichtig, hedonistisch. Als zij gesteld werden voor gezonde of ongezonde keuzes – de mate van (on)gezondheid werd gebaseerd op de hoeveelheid vet, suiker of zout – vertoonden de groepen duidelijke verschillen in kenmerken, koopgedrag en reactie op marketing- mix-variabelen zoals prijs en korting. Elke groep maakte afwegingen op de schaal van gezond/ongezond, afhankelijk van de prioriteiten. Het zal echter niet verbazen dat de gegevens aantoonden dat er een duidelijk verschil was tussen het vooraf gemelde gedrag (enquête) en het feitelijke gedrag (kassascanner).

De schrijvers geven aan dat er verschillende strategieën kunnen worden ontworpen rondom het geconstateerde gedrag, om aankopen van gezondere voedingsmiddelen aan te moedigen. Winkeliers kunnen het onderzoek gebruiken als leidraad als het gaat om welke producten in de reclame bij elkaar gebundeld kunnen worden en welk element uit de bundel het meest gepromoot dient te worden om de invloed op gezonde consumptie te maximaliseren. En wat betreft overheidsbeleid: “Als de overheid enige invloed wil hebben op het promoten van gezonde voeding, is het van groot belang om te begrijpen hoe deze mechanismes werken en strategieën te ontwerpen gericht op groepen met specifieke soorten consumentengedrag.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats