Studie weerlegt de lang gekoesterde stelling dat verzadigde vetten ongezond zijn


DE UNIVERSITEIT VAN BERGEN

Een nieuwe Noorse dieet interventiestudie (FATFUNC), uitgevoerd door onderzoekers van het KG Jebsen centrum voor diabetes onderzoek aan de Universiteit van Bergen, roept vragen op over een hypothese die meer dan een halve eeuw heeft stand gehouden: dat vet in de voeding en vooral verzadigd vet ongezond is voor de meeste mensen.

De onderzoekers vinden opvallend vergelijkbare gezondheidseffecten van voeding op basis van weinig koolhydraten of vetten. In de gerandomiseerde gecontroleerde studie volgden 38 mannen met abdominale obesitas een voedingspatroon rijk aan koolhydraten of vet, waarvan ongeveer de helft verzadigd. Vetmassa in de buikstreek, lever en het hart werd gemeten met nauwkeurige analyses, samen met een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

"De zeer hoge inname van totaal verzadigd vet bleek het risico op hart- en vaatziekten niet te verhogen", zegt professor en cardioloog Ottar Nygård die heeft bijgedragen tot de studie.

"Deelnemers aan het vetrijk dieet hadden ook een aanzienlijke verbetering van een aantal belangrijke cardiometabolische risicofactoren, zoals ectopische vetopslag, bloedlipiden (triglyceriden), insuline en bloedsuiker." Hoge kwaliteit voedsel is gezonder.

Beide groepen hadden dezelfde inname van energie, eiwitten, meervoudig onverzadigde vetzuren; de voeding varieerde vooral in kwantiteit en de inname van toegevoegde suiker werd geminimaliseerd.

"We hebben gekeken naar de effecten van verzadigd vet in het kader van een gezond dieet rijk aan vers, weinig bewerkt en voedzaam voedsel, met inbegrip van grote hoeveelheden groenten en rijst in plaats van op meel gebaseerde producten", zegt promovendus Vivian Veum. "Het vet was weinig bewerkt en bestond vooral uit boter, room en koudgeperste oliën." De totale energie-inname was binnen het normaal bereik. Zelfs de deelnemers die tijdens de studie hun energie-inname zagen stijgen toonden aanzienlijke vermindering van vetopslag en ziekterisico.

"Onze bevindingen wijzen erop dat het belangrijkste van een gezonde voeding niet de hoeveelheid vet of koolhydraten is, maar de kwaliteit van het voedsel," zegt promovendus Johnny Laupsa-Borge. Verzadigd vet verhoogde het "goede" cholesterol.

Van verzadigd vet is gedacht cardiovasculaire ziekten te veroorzaken door het verhogen van de "slechte" LDL cholesterol in het bloed. Maar zelfs met een hogere vetinname blijkt uit het FATFUNC onderzoek en de meeste vergelijkbare studies geen significante toename van de LDL-cholesterol.

Integendeel, de "goede" cholesterol steeg bij een zeer vetrijk dieet.

"Deze resultaten wijzen erop dat de meeste gezonde mensen waarschijnlijk een hoge inname van verzadigd vet goed verdragen zolang de kwaliteit van het vet goed is en de totale energie-inname niet te hoog is. Het kan zelfs gezond zijn", zegt Ottar Nygård.

"Toekomstige studies moeten onderzoeken welke mensen of patiënten hun inname van verzadigd vet moeten beperken," merkt assistent-professor Simon Nitter Dankel op, die het onderzoek leidde samen met professor Gunnar Mellgren, directeur van de laboratoria bij Haukeland universitair ziekenhuis in Bergen, Noorwegen.

“De vermeende gezondheidsrisico's van het eten van goede kwaliteit vetten zijn sterk overdreven geweest. Het kan van belang zijn voor de volksgezondheid om op bewerkte bloem gebaseerde producten en sterk bewerkte vetten en voedingsmiddelen met toegevoegde suiker te verminderen“, zegt hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media