Antibacterieel product triclosan duikt op in beekjes en gewassen


De meeste Amerikaanse gezinnen gebruiken bekende huishoudproducten met een ingrediënt dat bacteriën bestrijdt: triclosan. Triclosan lijkt overal aanwezig te zijn. Wanneer we onze handen wassen, onze tanden poetsen of de was doen spoelen wij waarschijnlijk triclosan naar onze waterbronnen.

Triclosan zit in antibacteriële zepen, detergenten, tapijten, verf, speelgoed en tandpasta. Deze producten stellen de consument gerust als het om het doden van kiemen gaat. Echter zijn deze productend slechts iets beter in het verwijderen van bacteriën dan gewone zeep en water. In antibacteriële zeep kan triclosan geen enkel voordeel toevoegen aan het verwijderen van bacteriën in vergelijking met gewone zeep en water.

Het probleem met triclosan is dat het zowel goede als slechte bacteriën doodt. Uit studies blijkt tevens dat het ook bijdraagt tot het medisch resistentieprobleem rond antibiotica. Triclosan is ook giftig voor algen en verstoort de hormonenhuishouding bij dieren. Dit kan de normale dierlijke ontwikkeling belemmeren. De FDA onderzoekt momenteel de impact ervan op de mens.

Het grootste deel van triclosan wordt verwijderd in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Echter, een US Geological Survey vond de antibacteriële in bijna 58% van zoet waterstromen.

"Wat je gebruikt heeft een impact ook al denk je er waarschijnlijk niet over na", zegt Monica Mendez. Mendez is universitair hoofddocent bij het departement Biologie en Scheikunde aan de Texas A & M International University. Ze is geïnteresseerd in door triclosan vervuilde beken en rivieren. Deze stromen dienen vaak als waterbron voor gewassen.

"Als een rivier een bron is van irrigatie zou triclosan dan in onze voeding kunnen zitten? " vraagt Mendez zich af.

Mendez en haar collega's wilden begrijpen wat er gebeurt met de bodem en planten besproeid met door triclosan vervuild water. Voor een lange termijn studie besproeiden ze opzettelijk uien, tomaten, en de kale bodem met door triclosan verontreinigd water.

Na maanden van monitoring vonden zij triclosan in alle eetbare delen van de tomaten en de uien. Gelukkig is de hoeveelheid die zij detecteerden veilig voor menselijke consumptie.

Ze ontdekten ook dat, hoewel triclosan snel afbreekt in de bodem, het nooit volledig verdwijnt. Dit draagt bij tot een tweede probleem. Bij het afbreken van triclosan kunnen zich verbindingen vormen die nog schadelijker zijn. Het afbreken van triclosan produceert effectievere hormoonverstoorders.

“Wij zijn niet alleen geïnteresseerd in triclosan," aldus Mendez, "We willen ook de mogelijke producten kennen als degradatie optreedt. Er is nog veel onderzoek te doen.”

Mendez is ook bezorgd over de manier waarop triclosan de bacteriën beïnvloedt die de groei van de planten in de grond ondersteunen. Triclosan belaagt alle bacteriën, niet alleen de ziekteverwekkende. Bodems met gezonde en gevarieerde bacteriën zijn beter voor de planten. Echter kan triclosan deze microbiële gemeenschappen schaden.

"We weten dat triclosan de diversiteit van de bacteriële gemeenschappen vermindert”, aldus Mendez, "Maar we moeten nog uitzoeken welke goede bacteriën gedood worden. '

Deze studie was de eerste die op lange termijn de effecten van triclosan op de bodem en plantgemeenschappen mat . Ze hoopt dat verdere studies de impact ervan op microbiële gemeenschappen zullen blootleggen.

"Omdat wij allemaal bezorgd zijn over ziekteverwekkende bacteriën negeren wij over het algemeen wat er gebeurt in de grond", aldus Mendez. "Water en grond komen bij elkaar. We moeten kijken naar de kwaliteit van beide omdat ze voor onze voeding belangrijk zijn.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats