Chemicaliën in antibacteriële zeep kan mix van organismen in het spijsverteringskanaal verstoren


De Endocrine Vereniging

Boston, MA-- gebruik van een gewone voorschriftvrije antimicrobiële, triclocarban (TCC), tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan in de nakomelingen de samenstelling veranderen van intestinale bacteriën en andere micro-organismen ook wel genoemd de darmflora, zijn de bevindingen uit een nieuwe dier studie. Presentatie van de resultaten zal vrijdag plaatsvinden op de 98e jaarvergadering van de Endocrine Society in Boston.

De darmflora bevat zowel gunstige als schadelijke microben, en veranderingen in de normale samenstelling zijn gekoppeld aan ziekten zoals obesitas, diabetes, prikkelbare darmziekte, colon kanker, multiple sclerose en astma.

TCC wordt vaak toegevoegd aan antibacteriële zeep. Veel antibacteriële producten voor persoonlijke verzorging worden vaak gebruikt tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding om vrouwen te beschermen tegen besmettelijke ziekten, zei de leidende auteur van de studie, Rebekka Kennedy, een afgestudeerde student in de vergelijkende en Experimentele Geneeskunde aan de Universiteit van Tennessee, Knoxville.

"Ons onderzoek draagt ​​bij aan de groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur die suggereert dat er onbedoelde gevolgen zijn voor de gezondheid in verband met voorschriftvrij antimicrobieel gebruik en maakt het mogelijk ​​dat zwangere en zogende moeders weloverwogen beslissingen te maken met betrekking tot het gebruik van deze antimicrobiële producten' zei ze.

In eerdere werk ontdekten Kennedy en haar collega's dat TCC overgaat via de moedermelk van rattenmoeders naar hun jongen, een blootstelling traject dat voor de mens relevant is. In hun nieuwe werk bestudeerden de onderzoekers de gevolgen van de blootstelling aan TCC vroeg in het leven op de darmflora.

De onderzoekers voedden vrouwelijke ratten met voer aangevuld met TCC tijdens de zwangerschap en een 16-daagse verplegingsperiode nadat de rattenpups geboren waren. Ze verzamelden monsters van uitwerpselen van de maternale ratten tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Van de zogende pups verzamelde zij de inhoud van de blindedarm, een gebied dat de dunne en dikke darm verbindt wat typisch bemonsterd wordt in diermodellen om de darmflora te testen, volgens Kennedy.

De onderzoekers hebben vervolgens DNA sequentiebepaling uitgevoerd op de darmflora van de verzamelde monsters. Zij vergeleken de resultaten met darmflora analyse van ratten en hun jongen die niet werden blootgesteld aan TCC.

In vergelijking met niet-blootgestelde ratten leidde blootstelling aan TCC tot een gereduceerd gemiddeld aantal microbiële taxa in elk monster bij moederratten en pups, stelden de onderzoekers vast.

Op postnatale dag 16, hadden de pups blootgesteld aan TCC een significant andere samenstelling van de darmflora van dat van niet-blootgestelde pups. Deze verschillen werden zichtbaar vanaf dag 12, volgens het verslag van de studie.

"Het vermogen van TCC antimicrobiële blootstelling om de samenstelling van de microbiële stammen te veranderen rechtvaardigt toekomstige onderzoeken naar de gezondheidseffecten door blootstelling aan TCC bij gevoelige kaders van prenatale ontwikkeling en beginnend leven bepalen," zei Kennedy.

Vertaald door Ingrid Graafland


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats