Statines, medicijnen voor bijgelovige mensen


In een recent Deens artikel dat verscheen in het European Heart Journal, beweerden de schrijvers dat negatief statine-gerelateerd nieuws het doorgaan met de inname van statines vermindert en dat de sterfte als gevolg van hartinfarcten en cardiovasculaire gebeurtenissen daardoor toeneemt.

Dit werd gebaseerd op het feit dat er verband werd gevonden tussen het vroegtijdig stoppen met statines door een aantal van de meer dan 800.000 Deense mensen die met statines werden behandeld, en het aantal negatieve statine-gerelateerde nieuwsverhalen die in de media verschenen tussen 1995 en 2010, en op het feit dat er na 10 jaar 1.1% meer mensen waren overleden van degenen die vroegtijdig stopten met statines, vergeleken met degenen die ermee doorgingen.

http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/ehj/37/11/908.full.pdf

Een verklaring die meer in de lijn der rede ligt, is dat de met statines behandelde mensen te horen kregen dat de vele onplezierige symptomen die tijdens de behandeling optraden, niet werden veroorzaakt door de statines, omdat de meeste nadelige effecten niet direct optreden. Heel vaak ontwikkelen de symptomen zich een aantal weken of maanden na de start van de behandeling.

Aangezien de bijwerkingen van bijna alle medicijnen direct optreden, beseft de ‘patiënt’ noch de dokter dat de late bijwerkingen van statines wel worden veroorzaakt door het medicijn. De spierproblemen, de mentale stoornissen en de verminderde seksuele potentie – de vaakst voorkomende bijwerkingen – worden daarom gezien als resultaat van een voortschrijdende leeftijd.

Het is interessant om op te merken dat de winst in hartsterfte voor degenen die doorgingen met de behandeling, slechts 1.1% was na 10 jaar behandeling. Dit is veel minder dan het vermelde resultaat uit andere statineproeven. In het eerste statine-onderzoek 4S bijvoorbeeld, was het verschil tussen de statinegroep en de placebogroep qua hartsterfte 2,5% na ongeveer 5 jaar behandeling. Niet heel indrukwekkend, maar meer dan 4 keer zo groot als in dit onderzoek.

Bovendien stond er geen woord over de totale sterfte in het verslag. De enige reden om deze informatie er buiten te houden is natuurlijk dat er óf geen verschil was, óf dat degenen die stopten met statines langer leefden dan degenen die ermee doorgingen. Het was ook niet mogelijk voor een Canada Free Press journalist om deze informatie te krijgen van Børge Nordestgaard, één van de schrijvers en hoofd van het departement waar het onderzoek was uitgevoerd.

Hij antwoordde alleen het volgende: ‘We hadden wel kunnen kijken naar de sterfte aan alle oorzaken. Ik dacht dat voor degenen die geïnteresseerd zijn op dit gebied alleen infarcten en cardiovasculaire sterfte van betekenis was. Dit zijn de twee belangrijkste eindpunten waar je naar kijkt als het gaat om voorkomen van cardiovasculaire ziektes.’

http://canadafreepress.com/article/are-statin-news-stories-hazardous-to-your-health

Is levensverlengende preventieve geneeskunde dan niet van het grootste belang voor mensen?

In een interview in het Deense dagblad Politiken, verklaarde Nordestgaard dat mensen die stoppen met de statinebehandeling 26% meer kans lopen op een hartaanval en 18% meer risico lopen om te overlijden aan een cardiovasculaire ziekte, vergeleken met degenen die doorgaan met de behandeling.

http://politiken.dk/viden/ECE2956889/medieomtale-paavirker-vores-forbrug-af-medicin/

Zijn misleidende woorden kunnen misschien worden verklaard uit het feit dat hij sterke economische belangen heeft in de medicijnindustrie. Onder het kopje ‘Belangenverstrengeling’ kun je het volgende lezen: B.G.N. heeft consultancyvergoedingen gekregen en/of honoraria voor lezingen van Astra Zeneca, Pfizer, Merck, Amgen, Sanofi, Regeneron, Omthera, Dezima, ISIS Pharmaceuticals, Aegerion, Fresenius, B. Braun, Kaneka, Lilly, Kowa en Denka Seiden.

Uit veel bewijs blijkt dat er weinig tot geen gunstige resultaten te behalen zijn met statinebehandelingen. In mijn vorige nieuwsbrief heb ik je bijvoorbeeld verteld over het Deense onderzoek, waarbij was berekend hoeveel jaar je je leven zou kunnen verlengen met statines. De uitkomst was dat je het gemiddeld slechts met een paar dagen kunt verlengen.

http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full.pdf+html

Kort geleden werd door een onderzoeksgroep uit Italië, Groot Brittannië en Zweden een studie in BMJ Open gepubliceerd over de trends in statinegebruik en hartsterfte tussen 2000 en 2012 in Europese landen. In alle landen was het aantal statinebehandelingen toegenomen en de hartsterfte gedaald, wat schijnbaar het statinegebruik ondersteunt.

Echter, er was geen verband tussen de mate van toename van statinegebruik en de mate van daling van sterfte tussen de landen. In Duitsland bijvoorbeeld, was het statinegebruik met 54% toegenomen in die jaren en de hartsterfte was met 85% verminderd, terwijl in Portugal statinebehandeling met 102% was toegenomen en de hartsterfte met maar 41% was gedaald.

http://bmjopen.bmj.com/content/6/3/e010500.full.pdf+html

Zoals ik eerder heb gezegd, geven de uitvoerders van het statine-onderzoek geen toegang tot de primaire data. Dit heeft voor veel kritiek gezorgd en er is een campagne opgezet, gesteund door de voormalige arts van de Britse Koningin Sir Richard Thompson, die oproept tot een urgent openbaar onderzoek naar de ‘schimmige praktijken’ van farmaceutische bedrijven.

Je kunt hierover meer lezen in de Daily Mail, de Sunday Express en in The Western Australia.

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3460321/How-Big-Pharma-greed-killing-tens-thousands-world-Patients-medicated-given-profitable-drugs-little-proven-benefits-leading-doctors-warn.html

http://www.express.co.uk/life-style/health/652133/former-Royal-Queen-doctor-Sir-Richard-Thompson-demand-statin-inquiry-heart-disease

https://au.news.yahoo.com/thewest/a/30757107/statins-have-a-darker-side/

In 2005 werden strengere regels gesteld aan de procedures voor en publicatie van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Sindsdien blijken de resultaten van alle statine-onderzoeken minimaal te zijn, vergeleken met de onderzoeken van voor 2005.

Je kunt hierover meer lezen in een verslag dat verscheen in Expert Review of Clinical Pharmacology, door Professor Harumi Okuyama en zijn co-auteurs; in een artikel in het tijdschrift Journal of Controversies in Biomechanical Research (Michel de Lorgeril en Mikael Rabaeus) en in de Sunday Express.

De auteurs van de twee wetenschappelijke tijdschriften zijn geen amateurs: de meeste ervan zijn lid van THINCS en De Lorgeril was de eerste die de voordelen van het mediterrane dieet aantoonde.

Deze brief is gestuurd naar meer dan 1200 artsen, wetenschappers, journalisten en scherpzinnige, onbevooroordeelde leken over de hele wereld.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25655639

http://jcbmr.com/index.php/jcbmr/article/view/11/26

http://www.express.co.uk/life-style/health/633160/Cholesterol-drug-statins-cause-heart-disease-experts

Uffe Ravnskov

http://www.thincs.org/

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats