Medicatie voorgeschreven aan oudere vrouwen vaak inadequaat


UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA

Bijna een op de drie vrouwen in Brits-Columbia ouder dan 65 jaar kreeg in 2013 niet de juiste medicijnen voorgeschreven, aldus een studie van de University of British Columbia. Dit gold voor een op de vier mannen van dezelfde leeftijd.

“Het effect van het geslacht van de patiënt op het inadequaat voorschrijven van medicijnen is zeer zorgelijk, zowel klinisch als maatschappelijk”, sprak Steve Morgan, professor aan de UBC School of Population and Public Health en voornaamste onderzoeker van deze studie.

Het onderzoek analyseerde gegevensbestanden van de gezondheidszorg van de bevolking om te achterhalen welke medische en niet-medische factoren een rol spelen bij de toeschrijving van medicijnen die bij oudere patiënten gemeden moeten worden volgens de American Geriatrics Society’s List of Drugs. De voornaamste niet-medische risicofactor was het geslacht van de desbetreffende persoon.

De schrijvers stelden vast dat vrouwen 23 procent meer kans hadden op inadequaat voorgeschreven medicijnen dan mannen, zelfs wanneer de resultaten gecorrigeerd waren op alle andere risicofactoren.

Ondanks het feit dat doktoren en farmaceuten zich meer bewust zijn geworden van de nadelige gevolgen van bepaalde medicijnen voor oudere patiënten, bleek uit het onderzoek dat oudere Brits-Columbianen nog steeds routinematig verkeerde medicijnen krijgen voorgeschreven. Bovendien bleek dat vrouwen over het algemeen meer medicijnen krijgen voorgeschreven dan mannen.

“Vrouw zijn is in tweeërlei opzicht risicovol, wanneer het om medicatie gaat”, sprak Dr. Cara Tannenbaum, wetenschappelijk directeur van de Canadian Institutes of Health Research’s Institute of Gender and Health.

“Vrouwen verwerken medicijnen anders dan mannen. Bovendien vergroten rolpatronen en maatschappelijke omstandigheden hun risico. Ik denk echter dat wanneer we vrouwen duidelijk maken wat de nadelige gevolgen zijn van slaapmiddelen en andere medicatie we hen kunnen helpen andere, veiligere therapieën te overwegen”.

De bevindingen van dit onderzoek – met inbegrip van de voor mannen en vrouwen verschillende gevolgen van inkomen, etniciteit en huwelijk – suggereren dat de verhoogde risico’s waarmee vrouwen te kampen hebben het resultaat zijn allerlei complexe factoren op relationeel, maatschappelijk en gendergebied.

“Mannen die getrouwd zijn of een hoog inkomen hebben, vallen minder snel ten prooi aan verkeerd voorgeschreven medicijnen. Dit geldt niet voor vrouwen. Anderzijds vermindert een Chinese of Zuid-Aziatische afkomst het risico van inadequate medicatie aanzienlijk bij vrouwen maar niet bij mannen”, sprak Morgan.

Onderzoekers concludeerden dat sekseverschillen ten aanzien van eventueel inadequaat voorgeschreven medicatie aanzienlijk beïnvloed werden door sociale dynamiek met inbegrip van de wijze waarop de patiënt zorg zoekt en verleent, evenals verschillen in de relatie en communicatie tussen patiënten en hulpverleners.

De schrijvers van het onderzoek concludeerden dat oplossingen voor het probleem van inadequate medicatie een investering vereist in conventionele, klinische instrumenten om mee te helpen aan het reduceren van inadequate medicatie.

Zij raden tevens aan dat men naar meer genuanceerde oplossingen moet zoeken voor het feit dat het geslacht al dan niet in combinatie met leeftijd, vermogen en etniciteit de normen en relaties tussen patiënten en voorschrijvers beïnvloedt.

Vertaling: Els Scholtens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats