Blootstelling aan chemicaliën ten gevolge van schaliegas kan vruchtbaarheid schaden


Hormoonverstorende chemicaliën in verband gebracht met veranderde hormoongehaltes; ontwikkeling van eierstokken bij muizen

UNIVERSITY OF MISSOURI-COLUMBIA

Meer dan 15 miljoen Amerikanen leven binnen een cirkel van 1,5 km van onconventionele olie- en gaswinningen (UOG = unconventional oil and gas operation). UOG is een combinatie van gestuurd boren en ‘hydraulic fracturing’ ofwel fracken (hydraulisch ‘kraken’) om aardgas uit ondergrondse rotslagen te halen. Lopend wetenschappelijk onderzoek kan nog geen uitsluitsel geven over de gevolgen van fracken op de menselijke ontwikkeling op lange termijn. Vandaag werd voor het eerst een onderzoek gepubliceerd dat een verbinding legt tussen blootstelling aan de chemicaliën die vrijkomen bij hydraulisch fracken en de negatieve gevolgen daarvan voor de voortplanting en ontwikkeling bij muizen. Het betreft een onderzoek van de Universiteit van Missouri. Volgens wetenschappers kan blootstelling aan deze stoffen ook een bedreiging vormen voor de ontwikkeling van mensen.

“Onderzoek had al eerder aangetoond dat hormoonverstorende stoffen hormonen nabootsen of blokkeren – dus de chemische boodschappers die de ademhaling, voortplanting, stofwisseling, groei en andere biologische functies regelen kunnen zo worden verstoord,” zegt Susan C. Nagel, hoogleraar verloskunde, gynaecologie en vrouwelijke gezondheid aan de School of Medicine. “Dit onderzoek toont aan dat blootstelling aan fracken en chemicaliën die bij het boren worden gebruikt een bedreiging kunnen vormen voor de vruchtbaarheid bij dieren en mogelijk ook bij mensen. Er werden zelfs negatieve uitkomsten gevonden bij muizen die aan de laagste dosis chemicaliën waren blootgesteld; bij een dosis die zelfs lager was dan de concentraties die op sommige plekken in grondwater werden gevonden, waar afvalwater van eerdere olie- en gasboringen was opgeslagen.”

De onderzoekers mengden 23 olie- en gaschemicaliën in vier verschillende concentraties, overeenkomend met concentraties variërend van die in drinkwater en grondwater tot die in industrieel afvalwater. De mengsels werden aan drinkwater toegevoegd en aan muizen gegeven in het lab, totdat ze nakomelingen kregen. De vrouwelijke nakomelingen van de muizen die de chemische mengsels hadden gedronken werden vergeleken met vrouwelijke nakomelingen van muizen uit een controlegroep die nergens aan waren blootgesteld. Muizen die waren blootgesteld aan boorchemicaliën hadden lagere niveaus van de belangrijkste hormonen voor de voortplanting, vergeleken met de controlegroep.

“Vrouwelijke muizen die in de baarmoeder waren blootgesteld aan chemicaliën die gewoonlijk bij fracken worden gebruikt, vertoonden tekenen van verminderde vruchtbaarheid, onder andere door veranderingen in de ontwikkeling van de follikels in de eierstokken en veranderingen in de hoeveelheid hormonen in de hypofyse en de voortplantingsorganen,” zegt Nagel. “Deze bevindingen bouwen voort op eerder onderzoek, waaruit bleek dat blootstelling aan dezelfde chemicaliën samenhing met vermindering van het aantal zaadcellen bij mannelijke muizen. Onze studies geven aanwijzingen dat we ook negatieve gevolgen kunnen verwachten voor de ontwikkeling en voortplantingsgezondheid van mensen en dieren, in gebieden waar zij zijn blootgesteld aan chemicaliën als gevolg van olie- en gaswinningsactiviteiten.”

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats