7 verschillende pesticiden gevonden in vergiftigde honingbijen


Een nieuwe methode om een ​​breed scala aan pesticiden te detecteren kan bijenvolken helpen redden

Europese honingbijen worden vergiftigd met zeker 57 verschillende pesticiden, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Chromatography A. Een nieuwe methode voor het detecteren van een hele reeks van pesticiden in bijen kan het mysterie achter de wijdverbreide daling van de honingbijen in de afgelopen jaren helpen ontrafelen en een aanpak ontwikkelen om ze te redden.

Honingbijen worden wereldwijd bedreigd: in de VS, zijn dramatische dalingen van bijenvolken te wijten aan de aandoening, Colony Collapse Disorder (CCD) genaamd, brengt gewassen in gevaar en brengt boeren tot wanhoop. Verschillende studies hebben het verband aangetoond tussen het gebruik van pesticiden en bijensterfte en de Europese Unie heeft het gebruik van neonicotinoïde pesticiden verboden. (?)

Maar het is niet zo eenvoudig om een pesticide dat bijen doodt te verbieden; de relatie tussen het gebruik van pesticiden en bijensterfte is zo complex en wetenschappers zijn nog op zoek om erachter te komen wat er gebeurt. In de nieuwe studie hebben onderzoekers van het Nationaal Veterinair Instituut in Polen een methode ontwikkeld om 200 pesticiden tegelijkertijd te analyseren, om erachter te komen wat honingbijen echt in gevaar brengt.

"De gezondheid van bijen is een zaak van publiek belang - bijen worden als cruciaal beschouwd voor het milieu en de landbouw omdat ze meer dan 80% van de gewassen en wilde planten bestuiven in Europa", aldus Tomasz Kiljanek, hoofdauteur van de studie van het National Veterinary Research Instituut in Polen. "We wilden een test voor een groot aantal pesticiden ontwikkelen die momenteel goedgekeurd zijn voor gebruik in de Europese Unie om te zien welke de bijen vergiftigen."

Met zo veel pesticiden die momenteel in gebruik zijn, is het moeilijk om uit te maken wat de nadelige gevolgen zijn voor de bijen. Bepaalde combinaties van pesticiden, of het gebruik ervan met de tijd, van invloed kunnen zijn op honingbijen op verschillende manieren. Om te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is, moeten we weten welke pesticiden en op welke concentraties die aanwezig zijn in honingbijen. (??)

Kiljanek en zijn team gebruikt een methode genaamd QuEChERS, die momenteel wordt gebruikt om pesticiden te detecteren in voedsel. Met deze analyse kunnen ze vergiftigde bijen tegelijkertijd testen op 200 verschillende pesticiden, evenals verschillende additionele verbindingen gemaakt wanneer de pesticiden worden afgebroken. Ongeveer 98% van de geteste pesticiden zijn goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.

Het team gebruikte de methode om meer dan 70 honingbij vergiftiging incidenten te onderzoeken. Hun bevindingen bleek 57 verschillende pesticiden aanwezig in de bijen - het is een gif puzzel waarvan ze hopen met hun nieuwe methode zal helpen bij het oplossen.

"Dit is slechts het begin van ons onderzoek naar de effecten van pesticiden op de gezondheid van honingbijen," zei Kiljanek. "Honingbij vergiftigingsincidenten zijn het topje van de ijsberg. Zelfs bij zeer lage niveaus pesticiden kan het afweersystemen van bijen verzwakken, waardoor parasieten of virussen de kans krijgen om de kolonie te doden. Onze resultaten zullen helpen onze kennis uit te breiden over de invloed van pesticiden op de gezondheid van honingbijen, en zal belangrijke informatie voor andere onderzoekers om de risico's in verband met de mix van de huidige gebruikte pesticiden beter te kunnen beoordelen. "

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats