Aldi Duitsland doet bijengif in de ban


Greenpeace roept Nederlandse supermarkten op voorbeeld te volgen

Supermarktketen Aldi Süd heeft aan haar Duitse en Nederlandse leveranciers opgedragen acht pesticiden die zeer schadelijk zijn voor bijen uit te faseren. Dit heeft Aldi Süd meegedeeld in een brief aan Greenpeace. Aldi is daarmee de eerste grote Europese winkelketen die een stop zet op bijengif.

Greenpeace roept andere supermarkten op het voorbeeld van Aldi Süd te volgen. Greenpeace vraagt daarnaast staatssecretaris Van Dam eerder aangenomen Kamermoties voor een verbod op bijengif (neonicotinoïden) nu eindelijk uit te voeren. Komende woensdag spreekt de Tweede Kamer over een mogelijk verbod op bijengif.

“Hiermee geeft Aldi Süd een voorbeeld dat navolging verdient,” zegt Kees Kodde, woordvoerder duurzame landbouw van Greenpeace. “We hebben honingbijen en wilde bijen hard nodig voor de bestuiving van ons voedsel. Ons milieu wordt vervuild door deze pesticiden en bijen en andere nuttige insecten leggen daardoor het loodje.” Na jarenlange structurele overschrijdingen van de waternormen in Nederland door de pesticiden van bedrijven als Bayer, kiest staatssecretaris Van Dam voor opnieuw uitstel van een verbod op het gebruik van één soort bijengif in één sector: imidacloprid in de glastuinbouw. De stap van Aldi Süd gaat verder: het bedrijf legt telers op dat acht pesticiden uitgefaseerd moeten worden.

De acht pesticiden die Aldi Süd in de ban doet, zijn thiamethoxam (dit middel wordt gebruikt in onder andere sla en andijvie), chlorpyrifos, clothianidine (onder andere koolraap, spruiten, bloemkool, boerenkool), cypermethrin (prei, kool), deltamethrin (onder andere bloemkool, paprika, tomaten, sla, aubergine, komkommer, erwten, fruitteelt, bollen), fipronil (aardappels), imidacloprid (onder andere fruitteelt, sla, aardappels, kasgroenten) en sulfoxaflor. Deze pesticiden worden ook veel toegepast in de sierteelt, bij bloemen, planten, bollen en bomen. Nederlandse telers die aan Aldi Süd leveren, zullen nu ook hun teelt aan moeten passen. Dit is ook goed mogelijk: steeds meer boeren en telers slagen erin zonder bijengif te telen.

De Europese Commissie kondigde in 2013 een moratorium aan op drie soorten bijengif: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine. Dit moratorium geldt alleen voor bepaalde toepassingen van het bijengif en laat in Nederland 85% van het gebruik van deze neonicotinoïden ongemoeid[1]. Aldi Süd gaat met het weren van acht pesticiden veel verder.

Onderzoek dat Greenpeace onlangs deed rond appel- en perenboomgaarden[2] en in de sierteelt[3] toonde aan dat bodem en water nog steeds vervuild zijn met pesticiden en dat sierteeltproducten vol pesticiden in tuincentra als ‘bijvriendelijk’ worden verkocht. Kees Kodde: “Retailers hebben veel macht in de keten en moeten telers en boeren ondersteunen bij de noodzakelijke overgang naar een landbouw die de bijen respecteert en ons milieu en water niet vervuilt."


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats