Blootstelling aan pesticiden kan risicofactor zijn voor ALS


UNIVERSITY OF MICHIGAN HEALTH SYSTEM

Nieuw onderzoek toont aan dat iemand door milieuvervuilers meer kans zou kunnen hebben op de ontwikkeling van amyotrofische laterale sclerose, of ALS.

Er is geen behandeling voor deze progressieve zenuw- en spierziekte, ook bekend als de ziekte van Lou Gerigh. Mensen met deze ziekte verliezen uiteindelijk alle kracht en mogelijkheden om hun armen, benen en lichaam te bewegen.

Als onderdeel van een grotere studie over milieurisicofactoren voor ALS, publiceerden onderzoekers van de Universiteit van Michigan hun werk over pesticiden en andere milieublootstellingen in JAMA Neurology.

"Vanaf de eerste ALS patient die ik meer dan 25 jaar geleden zag, tot de ALS patient die ik deze week diagnosticeerde, wordt mij altijd de vraag gesteld: "Waarom ik? Wat is er zo anders aan het leven dat ik leidt dat ik deze ziekte kreeg?" zegt co-senior auteur Eva Feldman, MD, PhD, directeur van het A. Alfred Taubman Medical Research Institute en jarenlang ALS clinicus en onderzoeker. "Ik wil deze vraag voor mijn patienten beantwoorden."

Het team van Feldman bestudeerde 156 mensen met, en 128 mensen zonder ALS. Allen omschreven hun blootstelling aan vervuilers op het werk en thuis, met de focus op werkgerelateerde blootstelling. De onderzoekers deden ook metingen van toxische persistente vervuilers in het bloed om een meer complete beoordeling van de milieublootstelling te verkrijgen.

"We vonden deze toxische chemicalien bij zowel mensen met, als zonder ALS," zegt eerste co-auteur Stephen Goutman, MD, directeur van de U-M Comprehensive ALS Clinic. "We worden waarschijnlijk allemaal, zonder het te weten, blootgesteld door de lucht, het water en ons eten, want deze chemicalien kunnen tientallen jaren in het milieu blijven. Maar mensen met ALS hadden over het geheel hogere concentraties van deze chemicalien, vooral met betrekking tot pesticiden."

Bloedonderzoek wees uit dat degenen die blootgesteld worden aan verschillende soorten chemicalien een verhoogde kans hadden op ALS, waarvan veel niet meer algemeen gebruikt worden vanwege de zorg voor het milieu, zoals het bestrijdingsmiddel DDT. Sommige van de onderzochte soorten chemicalien echter, zoals polybroomdifenylethers (PBDE's), gebruikt als vlamvertragers, worden pas recent onderzocht in verband met mogelijk gevaar voor de gezondheid.

"De uitdaging is dat aan te nemen valt dat men aan verschillende chemicalien wordt blootgesteld en het is daarom te vroeg voor ons om vast te stellen welke chemicalien, of mengsels van chemicalien, leiden tot zenuw- en spierschade," zegt Goutman. "De volgende stap is dat we ons helemaal gaan verdiepen in bepaalde chemicalien die risicofactoren kunnen zijn voor deze ziekte."

'De eerste en zeer belangrijke stap'

De onderzoekers geloven dat meer bekendheid over ALS milieurisicofactoren kunnen leiden tot meer bekendheid over waarom mensen ALS ontwikkelen en ook helpen om clusters van ALS gevallen in verschillende geografische gebieden te verklaren.

"Dit is de eerste en zeer belangrijke stap naar indentificatie van welke specifieke blootstellingen in verband staan met ALS - om de 'waarom ik?' vraag te beantwoorden," zegt Feldman. "Het is nu tijd om beter te kunnen begrijpen hoe deze blootstellingen leiden tot ziekte met als focus een beginnende ALS een halt toe te roepen. Zoals een van mijn patienten tegen me zei voordat hij stierf, we willen een wereld zonder ALS."

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats