Magnesium in voeding vermindert risico op hartziekte, beroerte en diabetes


Volgens een nieuwe meta-analyse gepubliceerd in het open access journal BMC Medicine kan een dieet dat rijk is aan magnesium het risico op ziektes, zoals een hartinfarct, een beroerte en diabetes type 2 verminderen. Deze analyse van het bewijs van magnesium en gezondheidsresultaten is de grootste tot nu toe, inclusief gegevens van meer dan 1 miljoen mensen uit negen landen.

De onderzoekers van de Zhejiand Universiteit en Zhengzhou Universiteit in China, ontdekten dat mensen in de hoogste categorie van dieetmagnesiumconsumptie 10% minder kans hadden op een hartinfarct, 12 % minder kans hadden op een beroerte en een 26% lager risico op diabetes type-2, vergeleken met de mensen in de laagste categorie. Hun resultaten tonen ook aan dat een extra 100mg dieetmagnesium per dag ook het risico op een beroerte met 7% kan verminderen en type-2 diabetes met 19%.

Dr Fudi Wang, belangrijkste auteur van de “School of Public Health” op de Zhejiang Universiteit zei: “Lage niveaus van magnesium in het lichaam zijn geassocieerd met een reeks ziektes maar geen doorslaggevend bewijs is geleverd voor de link tussen magnesium en gezondheidsrisico’s. Onze meta-analyse levert het meeste up-to-date bewijs, het ondersteunt een link tussen de rol van magnesium en voeding en het vermindert het risico op ziekte.

Dr Wand voegde toe: “De huidige gezondheidsrichtlijnen bevelen een magnesiuminname van rond de 300mg per dag voor mannen aan en 270mg per dag voor vrouwen. Ondanks dit, komt een magnesiumtekort vrij vaak voor, en wel tussen de 2,5% en 15% van de gehele bevolking. Onze bevindingen zijn belangrijk om het publiek en beleidsmakers te informeren over dieetrichtlijnen, met als doel magnesiumtekort-gerelateerde gezondheidsrisico’s te verminderen”.

Magnesium is essentieel voor de menselijke gezondheid en normale biologische functies betreffend glucose metabolisme, proteďneproductie en synthese van nucleďnezuren zoals DNA. Ons dieet is de belangrijkste bron van magnesium, het element kan namelijk gevonden worden in voedingswaren als kruiden, noten, bonen, cacao, hele granen en groene bladgroenten.

In deze analyse, werden gegevens afkomstig van 40 epidemiologische studies over een periode van 1999 tot 2016 gebruikt om verbanden te onderzoeken tussen dieetmagnesium en verscheidene ziektes. In alle studies werden niveaus van dieetmaqgnesium bepaald, gebruik makend van een zelf-gerapporteerde voedingsfrequentie vragenlijst of een dieetgeschiedenis van de afgelopen 24 uur. Omdat de magnesiumwaarden die gebruikt werden om categorieën te definiëren erg varieerden tussen de verschillende studies, voerden de onderzoekers een een dosis-reactie analyse uit voor het effect van elke dagelijkse toename van 100mg magnesium in voeding.

Deze meta-analyse betreft observerende studies, wat betekent dat het niet mogelijk is om het effect van andere biologische- of leefstijlfactoren die de resultaten beďnvloeden uit te sluiten. Het is ook niet mogelijk om te bepalen of magnesium direct verantwoordelijk is voor het verminderen van het risico op ziekte. Echter, de enorme grootte van deze analyse verschaft robuuste data die stabiel waren toen ze aangepast werden aan geslacht en studielocatie. De auteurs beweren dat hun bevindingen het begrip versterken dat toegenomen consumptie van magnesiumrijke voedingsmiddelen voordelig kan zijn voor de algehele gezondheid.

Vertaling: Lisette Kreijger


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media