Gebruik meststof in de landbouw heeft risico's voor de vruchtbaarheid


Universiteit van Nottingham

Volgens een nieuwe studie op schapen kan het eten van vlees van dieren die grazen op land behandeld met kunstmest uit de gangbare landbouw ernstige gevolgen hebben voor zwangere vrouwen en voor de toekomst van de reproductieve gezondheid van hun ongeboren kinderen,.

Het onderzoek door Britse en Franse wetenschappers van de universiteiten van Nottingham, Aberdeen (Verenigd Koninkrijk) en Paris-Saclay (Frankrijk), het James Hutton Institute (Aberdeen) en UMR BDR, INRA, Jouy en Josas (Parijs, Frankrijk), gepubliceerd in het tijdschrift ‘Scientific Reports’, heeft opvallende effecten aan het licht gebracht van de blootstelling van zwangere ooien - en hun vrouwelijke lammeren in de baarmoeder - aan een cocktail van chemische verontreinigingen aanwezig in weilanden bemest met meststoffen uit huishoudelijk zuiveringsslib.

Dr Richard Lea van de ‘School of Veterinary Medicine and Science’ aan de Universiteit van Nottingham, was hoofdauteur van de studie.

Hij zei: "De studie wijst op mogelijke risico's in verband met de gangbare praktijk van het plaatsen van vee op weiden waar meststof afkomstig van huishoudelijk zuiveringsslib is gebruikt.

“Het is zeer verontrustend dat naast de invloed van lage niveau blootstelling aan chemische stoffen op de menselijke voortplanting ook de consumptie van producten van dieren die grazen op dergelijke weiden een bedreiging vormen.”

De onderzoeksgroep onderzocht de ontwikkeling van de eierstokken bij het foetale schaap, die zeer vergelijkbaar is de met eierstokkenontwikkeling bij de mens, door het blootstellen van de zwangere schapen aan mestoffen afkomstig van zuiveringsslib. Aangezien het aantal eieren in de eierstok bij geboorte reeds in de baarmoeder wordt bepaald, toont het onderzoek aan dat de gevolgen van een verstoorde ovariumontwikkeling aanzienlijk kunnen zijn. Het suggereert dat chemicaliën interfereren met dit ontwikkelingsproces, met name door het nabootsen van de sexsteroïden wat langdurige effecten heeft op de volwassen vrouwelijke vruchtbaarheid.

De onderzoekers stelden vast dat het aantal eieren in de eierstokken van de foetus verminderde, zelfs indien de duur van de blootstelling beperkt was tot 80 dagen. De blootstelling tijdens de midden of late periode van de zwangerschap had een groter effect op de ontwikkeling van de foetus en het aantal veranderde genen en eiwitten in de eierstokken.

De coördinerende professor Paul Fowler van de Universiteit van Aberdeen die hiervoor € 2,9 miljoen subsidie kreeg van de Europese Gemeenschap zei: "De grootste effecten op de foetale eierstokken werden gezien als de schapen werden geplaatst op de met zuiveringsslib bemeste velden gedurende de laatste 2-3 maanden van de zwangerschap. Hoewel dit suggereert dat veranderen van blootstelling aan chemische mengsels erger kan zijn dan voortdurende blootstelling is elke maatregel om bemesting met meststoffen afkomstig van zuiveringsslib te verminderen van harte gewenst.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats