De link tussen toxoplasmose infectie en neurodegeneratieve ziekten


UC Riverside onderzoek spitste zich toe op glutamaat, de belangrijkste neurotransmitter in de hersenen.

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - RIVERSIDE.

RIVERSIDE< Calif. - Toxoplasmose gondii, een protozoa parasiet van ongeveer 5 micron lang, infecteert een derde van de wereldbevolking. Deze wordt binnen gekregen door ongaar vlees of ongewassen groenten De parasiet heeft ongeveer 15 - 30 procent van de Amerikaanse bevolking geïnfecteerd. In Frankrijk en Brazilië is tot 80 procent van de bevolking geïnfecteerd.

Speciaal gevaarlijk gedurende de zwangerschap.
Infectie in zwangere vrouwen kan ernstige aangeboren gebreken en zelfs de dood van de foetus veroorzaken. Deze chronische infectie heeft twee componenten: de eencellige parasiet en de ontsteking van weefsel wat dit veroorzaakt.

Werkend met muizen (net zoals zoogdieren, een natuurlijke gastheer voor deze parasiet), meldde een team biomedische wetenschappers van de University of California, Riverside, in het blad PLOS Pathogens dat toxoplasmose infectie leidt tot een verstoring van de neurotransmitters in de hersenen en poneert de stelling dat het neurologische ziekten de kop laat opsteken in diegene die toch al voorbestemd waren om zulk een ziekte te krijgen.

Zij merkten op dat toxoplasmose infectie de opmaat is naar een duidelijke verhoging van glutamaat - de eerste en belangrijkste neurotransmitter in de hersenen, die signalen tussen neurons verzorgt. Deze glutamaat verhoging is “extracellulair”. dit betekent buiten de cellen, en is nauwkeurig gecontroleerd door gespecialiseerde cellen in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), genoemd astrocytes. Verhoging van glutamaat is gezien in traumatisch hersenletsel, als ook in hoge ziekteverwekkende en neurodegenerende ziekten zoals, epilepsie, M.S. (multiple sclerose) en amyotrophic laterale sclerose (ALS).

Astrocyten moeten extracellulair glutamaat opruimen, voordat het op ziekteveroorzakende niveaus komt, en neurons beschadigt.
Dit wordt in eerste instantie bereikt door een glutamaat transporteur, GLT - 1 genoemd, wiens taak het is om extracellulair glutamaat te reguleren.
GLT - 1 zuigt het glutamaat, dat uitgestoten wordt door de neurons op, en verandert het in het veiligere glutamine. Dit kan weer gebruikt worden door de cellen om energie te regenereren.

“Als een neuron “schiet”, laat het glutamaat los in de ruimte tussen zichzelf en een dichtstbijzijnde neuron”, legde hoofd onderzoekster Emma H. Wilson, uit. Zij is een professor, verbonden aan de Division of Biomedical Sciences in de school voor Medicijnen. Zij werkt al meer dan 15 jaar aan toxoplasmose. “De dichtstbijzijnde neuron ontdekt dit glutamaat die op zijn beurt weer de neuron laat “schieten”. Als het glutamaat niet opgeruimd wordt door GLT - 1, dan kunnen de neurons niet goed schieten en beginnen ze af te sterven“.

Wilson en haar team ontdekten dat gedurende toxoplasmose infecties, astrocyten opzwellen en niet in staat zijn om de extracellulaire concentraties op te ruimen. Tevens wordt het GLT - 1 niet goed afgeschoten. Dit leidt dan tot een opeenhoping van het glutamaat. Dit kunnen de neurons niet aan.

“Deze resultaten suggereren, anders dan tot nu toe gedacht dat de toxoplasmose infectie in plaats van rustig en goedaardig te verlopen, we op moeten passen voor het potentiële risico aan normaalneurologische paden en veranderingen in de werking van de hersens.

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats