Vervuilende stoffen in vis onderdrukken het natuurlijke afweersysteem bij mensen


Onderzoekers van Scripps stellen voor een risico-analyse te maken om de gezondheid te beschermen.

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - SAN DIEGO

Uit een nieuwe studie blijkt dat milieuvervuilende stoffen die in vis werden gevonden, het natuurlijke afweersysteem van de mens blijken te verhinderen om schadelijke toxines uit het lichaam te verwijderen. Het onderzoeksteam, geleid door het Scripps Institution of Oceanography van de Universiteit van California te San Diego, geeft aan dat deze informatie gebruikt zou moeten worden om vast te stellen welke risico’s mensen lopen als zij vervuild voedsel uit de zee eten. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Science Advances van 15 april.

Een eiwit dat in bijna alle cellen van planten en dieren wordt gevonden, genaamd P-gp, fungeert als de uitsmijter van de cel, door lichaamsvreemde stoffen te verwijderen. P-gp staat bekend om zijn vermogen om medicijnen uit kankercellen te transporteren en er in sommige gevallen voor te zorgen dat deze cellen resistent worden tegen meerdere medicijnen tegelijk.

Om te bepalen hoe effectief P-gp is in het verwijderen van industriële en agriculturele vervuilende stoffen die in zeevoedsel zitten – en die bekend staan als ‘persistent organic pollutants’ (POPs) – voerde het Scripps-team een biochemische analyse uit van P-gp-eiwitten die bij mensen en muizen gevonden worden tegen POPs. De wetenschappers richtten zich op de vaakst voorkomende POPs in menselijk bloed en menselijke urine. Zij vonden deze POPs ook in het spierweefsel van wilde geelvintonijn. Onder de onderzochte vervuilende stoffen bevonden zich oudere ‘nalatenschap’-stoffen zoals de pesticide DDT maar ook nieuwere industriële chemicaliën, zoals vlamvertragers.

Samenwerkend met onderzoekers van de Skagg School of Pharmacy and Pharmaceutical Science en de School of Medicine van de UC te San Diego, ontdekte het team dat alle 10 vervuilende stoffen verstorend werken op het vermogen van P-gp om cellen te beschermen. Dit was ook de eerste studie die aantoonde hoe één van de 10 stoffen, PBDE-100, gewoonlijk gebruikt als vlamvertrager in schuimrubber en plastics, zich bindt aan het transporteiwit. De POP bindt zich aan het eiwit op een soortgelijke manier als medicijnen voor chemotherapie en andere medicijnen, maar in plaats van uit de cel te worden vervoerd, verhindert de gebonden POP uiteindelijk het vermogen van het eiwit om zijn verdedigingsfunctie uit te oefenen.

“Als we vervuilde vis eten, kan het zijn dat we de effectiviteit van dit cruciale verdedigingssysteem in ons lichaam ondermijnen”, aldus Amro Hamdoun, hoogleraar aan de Marine Biology Research Division van Scripps, en hoofdauteur van de studie.

De onderzoekers wijzen erop dat de twee meest kwetsbare groepen pasgeboren baby’s en vissenlarven zijn. Pasgeboren baby’s vooral, omdat zij aan hoge concentraties POPs in moedermelk worden blootgesteld, terwijl ze een laag gehalte van het beschermende P-gp-eiwit hebben. Vissenlarven lopen wellicht een verhoogd risico omdat de ophoping van vervuilende stoffen zorgt voor een vertraagde werking van het verdedigingssysteem, zodat andere vervuilende stoffen in de zee, zoals koolwaterstoffen uit olie op plekken waar olie is geloosd, niet meer kunnen worden bestreden.

“We tonen aan dat deze remmende stoffen worden gevonden in de vis die wij eten”, zegt postdoc onderzoeker Sascha Nicklisch, een van de schrijvers van de studie.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats