Verborgen tandinfecties maken wellicht vatbaar voor hartziektes


UNIVERSITY OF HELSINKI

Verborgen wortelpuntontstekingen aan de kiezen en tanden komen veel voor: maar liefst één op de vier Finnen lijdt aan ten minste één ontsteking. Dit soort ontstekingen wordt vaak alleen bij toeval op een röntgenfoto ontdekt.

“Een acuut coronair syndroom komt 2,7 keer zo vaak voor bij patiënten met onbehandelde tanden en kiezen die een wortelkanaalbehandeling zouden moeten krijgen, dan bij patiënten zonder dit probleem,” aldus onderzoeker John Liljestrand.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Department of Oral and Maxillofacial Diseases van de universiteit van Helsinki, in samenwerking met het Hart- en Longcentrum van het Academisch Ziekenhuis van Helsinki. De resultaten zijn verschenen in het laatste nummer van het Journal of Dental Research.

Parodontitis apicalis, ofwel ontsteking van de wortelpunt, is een afweerreactie van het lichaam tegen een microbiële infectie in het tandmerg. Cariës is de vaakst voorkomende oorzaak van de wortelontsteking.

Tegenwoordig komt er steeds meer informatie beschikbaar over het verband tussen mondinfecties en een aantal veelvoorkomende chronische ziektes. Tandvleesontsteking (parodontitis) bijvoorbeeld, een ontstekingsziekte die de weefsels rond de tanden aantast, veroorzaakt laaggradige ontstekingen en wordt beschouwd als een onafhankelijke risicofactor voor coronaire hartziekte en diabetes. Wortelpuntontstekingen zijn in deze context verhoudingsgewijs nog niet vaak onderzocht, hoewel ook die in verband lijken te staan met laaggradige ontstekingen.

Aan het onderzoek deden 508 Finse patiënten met een gemiddelde leeftijd van 62 mee, die ten tijde van de studie hartsymptomen hadden. Hun kransslagaderen werden door middel van een angiografie onderzocht en 36 procent bleek te lijden aan een stabiele kransslagaderaandoening, 33 procent had een acuut coronair syndroom en bij 31 procent was geen sprake van problemen met de kransslagaderen. Hun gebit werd met behulp van een CT-scan van de tanden en kaken onderzocht, waarbij bleek dat maar liefst 58 procent leed aan één of meer ontstekingen.

De onderzoekers ontdekten dat wortelpuntontstekingen ook verband houden met een hoog gehalte aan serum-antilichaampjes die horen bij veelvoorkomende bacteriën die zulke ontstekingen veroorzaken. Dit toont aan dat mondinfecties ook andere delen van het lichaam kunnen aantasten. Bij de statistische analyses werd ook rekening gehouden met verstorende factoren zoals leeftijd, sekse, roken, type 2 diabetes, BMI, tandvleesontsteking en het aantal tanden en kiezen.

Cardiovasculaire ziektes veroorzaken wereldwijd meer dan 30 procent van de sterfte. Ze kunnen worden voorkomen door een gezond dieet, gewichtsbeheersing, training en niet roken. Wat de hartgezondheid betreft, dienen maatregelen getroffen te worden om mondinfecties te voorkomen of behandelen, omdat ze heel vaak voorkomen en vaak asymptomatisch zijn. Wortelkanaalbehandeling van een geïnfecteerde kies kan zorgen voor een risicovermindering op hartziekte. Meer onderzoek is echter nodig.

Vertaling: Astrid Zwart


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu



 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats