Invloed van glucose-fructoserijk dieet op gezondheid nakomelingen


Op de jaarlijkse bijeenkomst – de Pregnancy Meeting – van de Society for Maternal-Fetal Medicine in Atlanta (VS), werden op 5 februari de bevindingen gepresenteerd uit een onderzoek naar het verband tussen de blootstelling van de foetus aan een glucose-fructoserijk dieet van de moeder en het ontstaan in de nakomelingen van een fenotype met aanleg voor metabool syndroom en hart- en vaatziektes verderop in hun levensloop.

In het onderzoek, genaamd High fructose diet in pregnancy leads to fetal programming of hypertension, insulin resistance and obesity in adult offspring (Glucose-fructoserijk dieet in zwangerschap leidt tot vooprogrammering van foetus voor hoge bloeddruk, insulineresistentie en obesitas bij volwassen nakomelingen), werd willekeurig óf alleen een glucose-fructoseoplossing óf alleen water als drinkvloeistof gegeven aan zwangere muizen, vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot de bevallig.

De nakomelingen kregen daarna standaard voer en werden na één jaar onderzocht. Het percentage visceraal vetweefsel en de mate van vetinfiltratie in de lever werden met een CT-scan gemeten. De bloeddruk werd gemeten via een monitor. Ook werden de glucosetolerantie, de serumconcentraties van glucose, insuline, triglyceriden, het totale cholesterol, leptine en adiponectine gemeten.

Het gewicht van de moeder, de nestgrootte en het gemiddelde geboortegewicht kwamen in de twee groepen overeen. Mannelijke en vrouwelijke nakomelingen van moeders uit de glucose-fructosegroep hadden een hoger piekglucosegehalte dan nakomelingen uit de controlegroep. Vrouwelijke nakomelingen uit de glucose-fructosegroep waren zwaarder en hadden een hoger percentage vetweefsel, vetinfiltratie in de lever, hogere concentraties van leptine en lagere concentraties adiponectione.

Er werden geen significante verschillen in deze parameters gevonden bij mannelijke nakomelingen. De concentraties van triglyceriden en het totale cholesterol waren bij mannetjes van de glucose-fructosegroep niet anders dan die van de controlegroep, mannelijk of vrouwelijk.

“Hoewel dit onderzoek in een muizenmodel is uitgevoerd, is het wel een belangrijke aanwijzing van het effect dat het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap heeft op de gezondheid van haar kinderen later in het leven”, verklaart hoofonderzoeker Antonio Saad, M.D., van UMTB Gaveston. “Door dit onderzoek weten we dat het consumeren van glucose-fructose tijdens de zwangerschap het kind in de toekomst blootstelt aan risico op allerlei gezondheidsaandoeningen, waaronder obesitas en de vele complicaties die dat veroorzaakt.”

De conclusie van de studie is dat het beperken van voeding verrijkt met glucose-fructose tijdens de zwangerschap een aanzienlijke invloed zou kunnen hebben op de gezondheid op de lange termijn, omdat de inname ervan door de moeder leidt tot een voorprogrammering van de nakomelingen tot overgewicht, hoge bloeddruk en stofwisselingsgebreken – allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziektes.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats