De snelle hap (fast food) kan mogelijk consumenten blootstellen aan ftalates/weekmakers


George Washington University Milken Institute School of Public Health.

Mensen die aangaven meer “fast food” te gebruiken in een nationaal onderzoek zijn blootgesteld aan potentieel gevaarlijke chemicaliën genaamd ftalates, volgens een onderzoek wat vandaag gepubliceerd is, door wetenschappers aan de Milken Institute School of Public Health (Milken Institute SPH). Het onderzoek, een van de eerste waar gekeken werd naar de consumptie van “fast food” en de blootstelling aan deze chemicaliën, verschijnt in het blad Environmental Health Perspectives.

“Mensen die het meeste “fast food” aten, hadden niveaus van ftalates, die ongeveer 40% hoger lagen,” aldus hoofdauteur Ami Zota, ScD, MS, een assistent professor van milieu en beroepsziekte en gezondheid aan de Milken Institue SPH. “Onze bevindingen baren ons zorgen, omdat ftalates verband houden met een aantal serieuze gezondheidsproblemen in kinderen en volwassenen.”

Ftalates behoren tot een categorie van industriële chemicaliën, die gebruikt worden om voedselverpakkingsmateriaal voor etenswaren te maken, zoals buizen voor de verwerking van melk, en andere dingen, die gebruikt worden tijdens de productie van “fast food”. Ander onderzoek veronderstelt dat deze chemicaliën kunnen lekken uit de verpakking en de producten kunnen besmetten.

Zota en haar collega’s bestudeerden de antwoorden van 8.877 deelnemers die gedetailleerde vragen over hun dieet hadden beantwoord gedurende de laatste 24 uur, “fast food” inbegrepen.

Deze deelnemers leverden ook een urinemonster in dat getest kon worden op de afbraak van twee specifieke ftalates. DEHP en DiNP.

Zota en haar collega’s ontdekten dat de deelnemers in het onderzoek die meer “fast food” aten, een hogere blootstelling hadden aan ftalates.
Mensen in dit onderzoek met de hoogste consumptie van “fast food” hadden 23,8% hogere niveaus van het afbraakproduct DEPH in hun urine. En deze zelfde “fast food”- liefhebbers hadden bijna 40% hogere niveaus van DiNP metabolieten in hun urine, vergeleken met mensen die rapporteerden dat ze in de voorafgaande 24 uur geen “fast food” hadden gebruikt.

De onderzoekers constateerden ook dat graan- en vleesproducten het meeste bijdroegen aan ftalates blootstelling.

Zota zei dat de graancategorie bestond uit een brede verscheidenheid, inclusief brood, cake, pizza, burrito’s, rijstmaaltijden en noedels. Ze merkte ook op, dat andere onderzoeken ook al granen hebben geïdentificeerd als een belangrijke bron van deze gevaarlijke schadelijke chemicaliën.

Behalve dit, keken de onderzoekers ook naar blootstelling aan een ander chemicalie, dat in plastic etensverpakkingen zit, nl. Bisphenol A of BPA. Onderzoekers geloven dat blootstelling aan BPA kan leiden tot gezondheids- en gedragsproblemen, vooral voor jonge kinderen. Dit onderzoek vond geen overeenkomst tussen totale inname van “fast food” en BPA. Echter, Zota en haar collega’s bemerkten dat mensen die “fast food” producten aten een hoger niveau BPA hadden dan mensen die aangaven geen “fast food” te gebruiken.

Dit onderzoek past in een groter veld van onderzoeken die aantonen dat ftalates aanwezig zijn in een breed assortiment van producten, zoals speelgoed, parfum en zelfs voedsel.

In 2008 verbood Congress het gebruik van ftalates in de productie van kinderspeelgoed omdat men zich zorgen maakte over de invloed op de gezondheid van deze chemicaliën.

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats