Celschade geconstateerd bij labtesten e-sigaretten


Een laboratoriumonderzoeksteam van Veterans Affairs San Diego Healthcare System heeft bijgedragen aan het groeiende bewijs dat elektronische sigaretten mogelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, door twee producten te testen en te bewijzen dat die celschade veroorzaken, die tot kanker zou kunnen leiden.

“Ons onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat elektronische sigaretten niet zo veilig zijn als wordt voorgesteld in de marketing richting de klant,” aldus de onderzoekers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het tijdschrift Oral Oncology.

In de VS worden e-sigaretten door de FDA (Food and Drug Administration) niet zo strikt gereguleerd als de conventionele tabaksproducten. Maar de FDA waarschuwt wel voor mogelijke gezondheidsrisico’s. Tot nu toe is er maar beperkt bewijs voor wat e-sigaretten precies bevatten en of de chemische stoffen erin gevaarlijk zijn, vooral als het gaat om kankerverwekkende stoffen.

“Er zijn niet veel goede laboratoriumstudies gedaan waarbij de effecten van deze producten op echte menselijke cellen zijn onderzocht,” zegt dr. Jessica Wang-Rodriguez, één van de hoofdonderzoekers van de nieuwe studie. Zij is hoogleraar pathologie aan de Universiteit van Californië in San Diego en hoofd pathologie en laboratoriumgeneeskunde aan de San Diego VA. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar hoofd- en nekkanker.

Haar team maakte een extract van de stoom uit twee populaire e-sigarettenmerken en dit werd gebruikt om menselijke cellen in Petrischaaltjes te behandelen. Vergeleken met onbehandelde cellen bleken de behandelde cellen vaker DNA-schade te vertonen en te sterven.

De blootgestelde cellen toonden verschillende soorten schade, waaronder breuken in DNA-strengen. De bekende dubbele helix waaruit DNA bestaat, bevat twee lange verstrengelde reeksen van moleculen. Als één van de strengen breekt, of allebei, en het celreparatieproces werkt niet goed, zijn alle ingrediënten aanwezig voor kanker.

De aangetaste cellen gingen ook vaker over tot apoptose en necrose, wat leidt tot celdood.

Bij het hoofddeel van het experiment gebruikte het team normale epitheelcellen, die de binnenkant van organen, klieren en holtes in het hele lichaam bekleden, ook de mond en longen.

De wetenschappers testten twee soorten van elk merk e-sigaret: een nicotinebevattende en nicotinevrije variant. Nicotine is de stof die roken verslavend maakt. Er is ook enig bewijs dat het schade aan cellen kan veroorzaken. De bevinding van het San Diego-team was dat de versies met nicotine ergere schade berokkenden, maar ook de nicotinevrije stoom was al genoeg om cellen te veranderen.

“Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat nicotine cellen kan beschadigen,” zegt Wang-Rodriguez. “Maar we zagen dat andere variabelen ook schade kunnen aanrichten. Het is niet zo dat nicotine helemaal onschadelijk is in het mengsel, maar het lijkt erop dat de hoeveelheid nicotine waaraan de cellen worden blootgesteld door e-sigaretten op zichzelf niet voldoende is om deze veranderingen te veroorzaken. Er moeten andere stoffen inzitten die deze schade aanrichten. Dus misschien kunnen wij andere kankerverwekkende stoffen identificeren, die eerder nog niet zijn beschreven.”

Zij en haar team proberen nu deze andere stoffen en hun specifieke effecten te onderscheiden.

Sommige zorgwekkende chemische stoffen in de producten zijn al bekend bij wetenschappers. Eén daarvan is formaldehyde, een bekende kankerverwekkende stof. Uit onderzoek blijkt dat gebruik van een laag voltage bij het roken van de sigaretten misschien de aanmaak van formaldehyde kan minimaliseren. Een andere mogelijke boosdoener is diacetyl, een smaakstof die in verband is gebracht met longziektes. Een Harvard-onderzoek vond het in meer dan driekwart van de e-sigaretten met een smaakstof en in de navulvloeistof ervan.

Er zijn bijna 500 e-sigarettenmerken op de markt, in meer dan 7000 smaken. Dus er is nog zat te doen voor wetenschappers, als die alle potentiële problemen willen achterhalen.

“Voorlopig hebben we tenminste vastgesteld dat e-sigaretten in ieder geval iets van doen hebben met verhoogde celdood,” aldus Wang-Rodriguez. “We hopen de individuele stoffen die aan het effect bijdragen ook nog te identificeren.”

Zij merkt op dat cellen in het laboratorium niet helemaal vergelijkbaar zijn met cellen in een levende persoon. De cellijnen waarmee wordt gewerkt zijn “onsterfelijk gemaakt door bepaalde celveranderingen”, zegt zij. Dus het zou kunnen dat e-sigarettenstoom andere effecten heeft dan nu in het laboratorium te zien zijn. Ook heeft haar team niet geprobeerd om de precieze dosis stoom die een e-sigarettenroker binnen zou krijgen na te bootsen.

“In dit specifieke onderzoek zou het gelijk staan aan iemand die constant, urenlang achtereen rookt, dus er komt een hogere hoeveelheid vrij dan normaal zou worden afgegeven,” zegt zij. “Wat we nu gaan bekijken is of we per dosis kunnen vaststellen wat die doet en bij welke dosis de kritieke overgang ontstaat naar het schadelijke effect.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats