Slaap inhalen kan risico op diabetes door slaapgebrek verlagen


UNIVERSITY OF CHICAGO MEDICAL CENTER

Twee achtereenvolgende nachten uitslapen, een typisch weekendgebeuren, blijkt het verhoogde risico op diabetes dat samenhangt met slaapgebrek tijdens de werkweek tegen te gaan, tenminste, bij slanke, gezonde jonge mannen met een dieet beperkt in calorieën.

Deze constatering, gebaseerd op een onderzoek van het slaaplaboratorium van de Universiteit van Chicago, dat eerder online verscheen in het tijdschrift Diabetes Care, zou gevolgen kunnen hebben voor grote aantallen mensen die lange werkdagen maken.

Het patroon van slaap inleveren gedurende de werkweek, gevolgd door slaap inhalen in het weekend, komt veel voor. Zelfs een kortdurende slaaponthouding, met vier of vijf uur slaap per nacht, kan de kans op het ontwikkelen van diabetes al met ongeveer 16 procent verhogen – vergelijkbaar met de verhoogde kans die door zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt.

“Uit deze kortdurende studie bleek dat twee nachten lang uitslapen om slaap in te halen, de negatieve gevolgen voor de stofwisseling van vier achtereenvolgende korte nachten, teniet kan doen”, aldus de auteur van de studie, Josiane Broussard, PhD, universitair docent bij het Department of Integrative Physiology aan de universiteit van Colorado, Boulder.

Aan het onderzoek deden 10 vrijwilligers mee, allen gezonde jonge mannen. Bij één gelegenheid mochten ze allemaal normaal slapen, met vier nachten lang 8,5 uur per nacht in bed. Bij een andere gelegenheid mochten ze eerst vier nachten lang maar 4,5 uur in bed doorbrengen. Zij sliepen in die nachten gemiddeld 4,3 uur per nacht. Daarna mochten ze twee nachten lang uitslapen. Daarin sliepen ze gemiddeld 9,7 uur per nacht.

De onderzoekers bepaalden daarna de insulinegevoeligheid – de mate waarin insuline in staat is het bloedsuikergehalte te reguleren – en de dispositie index, een voorspeller van het risico op diabetes. Na vier nachten slaaponthouding nam de insulinegevoeligheid bij de vrijwilligers af met 23 % en het diabetesrisico nam toe met 16 procent. Na twee nachten lang slapen waren de insulinegevoeligheid en het diabetesrisico echter weer terug op de normale waardes.

“De reactie van de stofwisseling op deze extra slaap was zeer interessant en bemoedigend”, zegt hoofdauteur Esra Tasali, MD, universitair docent geneeskunde aan de universiteit van Chicago. “Het toont aan dat jonge, gezonde mensen die een heel enkele keer te weinig slaap krijgen tijdens de werkweek, hun diabetesrisico kunnen verlagen als ze in het weekend bijslapen.”

“Hoewel hiermee is aangetoond dat slaap inhalen soms kan helpen bij het herstellen van een week met te weinig slaap, was dit geen langetermijn onderzoek, en onze proefpersonen gingen maar één keer door dit proces heen. We willen nu graag de effecten bestuderen van slaap inhalen in het weekend bij mensen die herhaaldelijk weinig slapen door de week.”

Een verhoogde kans op diabetes is niet het enige probleem dat samenhangt met te onvoldoende slaap, zeggen de auteurs. De vrijwilligers in dit onderzoek hielden zich aan een dieet met een bepaalde hoeveelheid calorieën, maar volwassenen die buiten een laboratoriumsetting te weinig slaap krijgen neigen ertoe meer te eten, met een sterke voorkeur voor zoete en vette voeding. Chronische slaaponthouding leidt bij veel mensen tot het ontwikkelen van andere gezondheidsproblemen, zoals verhoogde ontstekingsgevoeligheid en hoge bloeddruk. Ook vertonen zij cognitieve problemen, zijn vaak minder alert en hebben zij moeite met de concentratie, met redeneren en problemen oplossen. Zij krijgen veel verkeersongelukken. De invloed van extra slaap in het weekend op andere nadelige uitkomsten betreffende de gezondheid en de veiligheid moet nog worden vastgesteld.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats