Onderzoek naar plekken in hersenen die gewichtsverlies effect van diabetesmedicijnen bevorderen


SANFORD-BURNHAM PREBYS MEDICAL DISCOVERY INSTITUTE

Bepaalde soorten medicijnen tegen diabetes 2 bevorderen gewichtsverlies, maar hoe dit kan wordt nog slecht begrepen. Inzicht in hoe de medicijnen werken in het lichaam – vooral in de hersenen – zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van doeltreffende nieuwe medicijnen voor gewichtsbeheersing. Uit een belangrijke nieuwe studie van Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute (SBP) blijkt dat deze medicijnen, genaamd glucagonachtige peptide-1 receptor antagonisten (GLP-1RA’s) het lichaamsgewicht verlagen door zich op een ander deel van de hersenen te richten dan eerder werd gedacht.

“GLP-1RA’s zorgen ervoor dat mensen minder eten en afvallen, en men dacht dat dit kwam door de invloed ervan op de hypothalamus, een deel van de hersenen dat de eetlust regelt,” zegt Julio Ayala, hoogleraar aan SBP en hoofdauteur van de studie die verschenen is in het tijdschrift Diabetes. “Er was enig bewijs dat dit idee ondersteunde, maar het was niet echt getest. In dit onderzoek tonen we aan dat dit niet het geval is – andere regionen in de hersenen moeten betrokken zijn bij gewichtsverlies door GLP-1RA’s.”

Hoewel er uitgebreid gezocht is naar medicijnen voor gewichtsverlies zijn er maar zeer weinig effectieve middelen op de markt. Eén GLP-1RA is onlangs goedgekeurd voor de behandeling van obesitas bij niet-diabetici, maar meestal verliezen de patiënten maar een klein percentage van hun gewicht. Een ander nadeel van GLP-1RA’s is dat ze twee keer per dag per injectie worden toegediend en sommige studies suggereren dat dit zorgt voor toename van het risico op alvleesklierontsteking.

“Betere behandelingen voor obesitas zouden een enorme invloed hebben op de volksgezondheid,” voegt Ayala toe. “GLP-1RA’s kunnen een instrument zijn om dat te bereiken – als we snappen hoe zij tot gewichtsverlies leiden, zijn we misschien in staat om medicijnen te ontwikkelen die precies op de juiste delen van de hersenen inwerken, of om de GLP-1RA’s zodanig aan te passen dat ze effectiever zijn.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media