ICU patiënten verliezen nuttige darmbacteriën binnen enkele dagen na ziekenhuisopname


Het microbioom van de patiënten opgenomen op de intensive care unit (ICU) in een ziekenhuis verschilt sterk van die van gezonde patiënten, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in mSphere. Onderzoekers die de microbiële taxa bij IC-patiënten van ingewanden, mond en de huid onderzochten ontdekten dysbiose, of een bacteriële onbalans, die verergerde tijdens het verblijf van de patiënten in het ziekenhuis. In vergelijking met gezonde personen hadden IC patiënten populaties van commensale, gezondheidsbevorderende bacteriën en hogere tellingen van bacteriële taxa met pathogene stammen - waardoor patiënten kwetsbaar worden voor ziekenhuisinfecties die kunnen leiden tot sepsis, orgaanfalen en mogelijke dood.

Wat een darm microbioom gezond of niet maakt blijft slecht gedefinieerd. Niettemin vermoeden onderzoekers dat kritieke zieken, voor wie een verblijf in een ICU is aangewezen, geconfronteerd worden met het verlies van bacteriën die hen gezond moet houden. De nieuwe studie, die prospectief wijzigingen in de bacteriële make-up bijhield en controleerde, levert bewijs voor deze hypothese.

“Wij hadden gevreesd voor deze resultaten", zegt onderzoeksleider Paul Wischmeyer, een anesthesist aan de Universiteit van Colorado School of Medicine. "We zagen een enorme achteruitgang van de normale, gezondheidsbevorderende soorten."

Wischmeyer, die in de herfst verhuist naar de Duke University, opent er een lab dat zich richt op voedingsgerelateerde interventies om de resultaten voor ernstig zieke patiënten te verbeteren. Hij merkt op dat behandelingen gebruikt in de ICU - waaronder het toedienen van krachtige antibiotica om de bloeddruk en het gebrek aan voeding in stand te houden - het aantal gezonde bacteriën kan verminderen. Begrijpen hoe die veranderingen de toestand van de patiënten beïnvloeden kan leiden tot de ontwikkeling van doelgerichte maatregelen voor bacterieel evenwicht, waardoor het risico van infectie kan verminderen door gevaarlijke pathogenen.

Eerdere studies hebben microbiome veranderingen bij individuele of een klein aantal ernstig zieke patiënten gevolgd, maar Wischmeyer en zijn medewerkers analyseerden de huid, de stoelgang, en de mond van van 115 IC-patiënten in vier ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Canada. Zij analyseerden twee maal de bacteriële populaties in de monsters - één keer 48 uur na opname, en opnieuw na 10 dagen op de IC (of wanneer de patiënt werd ontslagen). Ze noteerden ook wat de patiënten aten, welke behandelingen patiënten kregen, en welke infecties zij hadden opgelopen.

De onderzoekers vergeleken de gegevens die zij verzameld hadden met een gezond deel van de mensen die deelnamen aan de Amerikaanse Gut project dataset. (American Gut is een crowd sourced project gericht op het karakteriseren van het menselijk microbioom door het Rob Ridder Lab aan de Universiteit van Californië in San Diego.) Zij meldden dat de monsters van intensive care patiënten lagere niveaus vertoonden van de Firmicutes en Bacteroidetes bacteriën, twee van de grootste groepen microben in de darmen en hogere abundanties van Proteobacteria, die veel pathogenen bevatten.

Wischmeyer was verrast door de snelheid van verandering van het microbioom bij de patiënten. "We zagen de snelle opkomst van organismen duidelijk geassocieerd met de ziekte," zegt hij. "In sommige gevallen vertegenwoordigden deze organismen 95 procent van de gehele darmflora - allemaal uit pathogene taxa - binnen enkele dagen na de aankomst in het ICU. Dat was echt opvallend." zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats