Nieuw onderzoek toont impact ziekte van Crohn op hersenfunctie


Volgens nieuw onderzoek, gepubliceerd in het UEG (United European Gastroenterology) Journal 1 blijkt dat patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn een langere responstijd ondervinden vergeleken met mensen die niet aan deze ziekte lijden.

In een studie onder patiënten met de ziekte van Crohn waren cognitieve responstijden 10% langzamer dan normaal en stonden duidelijk in onderling verband met symptomen van actieve ontstekingen, inclusief buikpijn en vermoeidheid. Als het om de toegestane alcohollimiet gaat (alcoholpercentage in het bloed van meer dan 0.05 t/100 ml in de meeste EU landen) waren met name bij Crohn’s patiënten de responstijden trager dan die vastgesteld bij mensen die boven deze limiet zaten, bepaald door dezelfde computergebaseerde cognitieve test in een soortgelijke studie door dezelfde groep.

De uitkomsten tonen de aanwezigheid van milde cognitieve beschadiging bij Crohn’s patiënten en onderbouwen de regelmatige klachten van de patiënten over concentratieproblemen, gedachtenvertroebeling en geheugenverlies. De studie toonde tevens aan dat Crohn’s patiënten een hogere mediaan depressie uitslag hadden en een verminderde slaapkwaliteit, die in verband gebracht werden met een ernstiger cognitieve verslechtering.

De ziekte van Crohn, een van de twee belangrijkste vormen van inflammatoire darmziekte (IBD), naast colitis ulcerosa, laat een sterke stijging zien in een groot deel van Europa in de laatste tientallen jaren, met hogere aantallen geregistreerd in de noordelijke en westelijke delen van continent 2. De ziekte kan buitengewoon afmattend zijn voor de patiënten en er is geen eenduidige oorzaak, alhoewel men denkt aan een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Naast de erkende darm-gerelateerde symptomen van de ziekte van Crohn zoals buikpijn en diarree, wordt nu ook duidelijk dat de ziekte ook invloed heeft op de cognitieve functies. Patiënten hebben veelvuldig last van cognitieve symptomen, toch worden deze symptomen vaak door artsen genegeerd. Dr. Daniel van Langenberg, hoofdonderzoeker achter deze conclusies, zegt: “Deze resultaten versterken de theorie over een breed scala aan multi-systemische consequenties bij Crohn met een grote impact op de ziekte, die niet alleen het spijsverteringssysteem treft van de patiënten maar ook ver daarbuiten.”

Dr. Van Langenberg voegt toe: “De bevindingen blijken samen te hangen met experimenten die hebben aangetoond dat darmontstekingen een vermeerderde ontstekingsactiviteit van de hippocampus in onze hersenen tot gevolg hebben. Wat weer de tragere responstijd zou kunnen verklaren die tijdens de studie werd opgemerkt.”

Professor Gigi Veereman, expert inflammatoire darmziekte van UEG, zegt: “Dit onderzoek benadrukt de noodzaak voor reguliere interventies met multidisciplinaire IBD teams om de vele aanwezige problemen bij de ziekte van Crohn aan te pakken. Dit zal meer inzicht mogelijk maken in deze complexe ziekte en daarmee het aanbod aan hulp en zorg voor elke patiënt.”

Vertaling: Ellen Lam


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats