Optimalisering op vroege leeftijd verandert darmmicroben, bevordert gezonde hersenen en het metabolisme


Universiteit van Colorado in Boulder

De menselijke darm herbergt zo’n 100.000.000.000.000 micro-organismen, en onderzoekers van de Universiteit van Colorado in Boulder hebben ontdekt dat optimalisering op jonge leeftijd de microbiële gemeenschap kan verbeteren en de gezondheid van de hersenen en de metabole activiteit kan promoten in de loop van een mensenleven.

Het onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Immunology and Cell Biology’, geeft aan dat er een kans is om tijdens de vroege ontwikkeling van de mens de kans op een betere levenslange gezondheid te optimaliseren.

“Optimalisering beïnvloedt in veel aspecten de gezondheid, zowel metabole als mentale, en de wetenschap is nu pas beginnen kijken naar de plasticiteit van deze bacteriën”, zegt Monika Fleshner, professor aan ‘CU-Boulder’s Department of Integrative Physiology’ en senior auteur van de nieuwe studie. "Dat is één van de nieuwe aspecten van dit onderzoek."

Microben vestigen zich in de menselijke darmen kort na de geboorte en zijn van vitaal belang voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en de verschillende neurale functies. Deze microben kunnen tot 5.000.000 genen toevoegen aan het totaal genetisch profiel van een persoon en hebben aldus een enorm vermogen om aspecten van de menselijke fysiologie te beïnvloeden.

Hoewel deze diverse microbiële gemeenschap enigszins kneedbaar blijft tijdens het hele volwassen leven en kan worden beïnvloed door omgevingsfactoren zoals voeding en slaappatronen, vonden de onderzoekers dat darm micro-organismen vooral plastisch zijn op jonge leeftijd.

De studie vond dat jonge ratten die dagelijks werden begeleid een gunstigere microbiële structuur ontwikkelden, zoals de uitbreiding van probiotische bacteriële soorten in de darm, dan hun sedentaire tegenhangers en volwassen ratten die dezelfde optimaliseringsingrepen hadden ondergaan.

De onderzoekers hebben nog niet de exacte leeftijdsspanne bepaald waarin de microbiële gemeenschap zich het gemakkelijkst laat beïnvloeden, maar uit de voorlopige bevindingen blijkt hoe eerder hoe beter.

Een robuuste, gezonde bacteriëngemeenschap lijkt een gezonde hersenfunctie en antidepressieve effecten te bevorderen, zei Fleshner. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de menselijke hersenen reageren op microbiële signalen uit de darmen, hoewel de precieze communicatiemethodes nog dienen onderzocht te worden.

"Toekomstig onderzoek op dit microbieel ecosysteem zal onthullen hoe deze microben de hersenfunctie beïnvloeden op een duurzame manier", zei Agniezka Mika, afgestudeerd onderzoeker van ‘CU-Boulder’s Department of Integrative Physiology’ en de hoofdauteur van de nieuwe studie.

In de toekomst zijn de onderzoekers ook van plan om nieuwe middelen te exploreren voor het stimuleren van de plasticiteit van de goede darmbacteriën bij volwassenen om zo te komen tot een stabiele microbiële gemeenschap die meer bestand is tegen veranderingen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats