balk2.jpg (42734 bytes)

 


Darmbacteriën beïnvloeden voedselallergieën; darmflora en het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verweven


Technische Universiteit van München (TUM)

Talloze micro-organismen leven in het darmkanaal. Onderzoekers van de Technische Universiteit van München (TUM) hebben kunnen aantonen dat darmbacteriën ook een rol spelen bij het bepalen van de sterkte van anafylactische reacties op voedselallergenen. De onderzoekers presenteren hun resultaten op het jaarlijkse congres van de European Society for Dermatological Research (ESDR), die dit jaar wordt gehost door en op de TUM.

De menselijke microbiota - het geheel van bacteriën die bijvoorbeeld wonen op de huid of in het darmkanaal – heeft een complexe invloed op de gezondheid. Een team onder leiding van Prof. Tilo Biedermann, de directeur van de Kliniek voor Dermatologie en Allergologie in het “Rechts der Isar Hospital”, onderzocht de rol die microbiota spelen in het spijsverteringsstelsel in het geval van voedselallergieën.

De darmflora en de verschillende elementen van het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verweven en beïnvloeden elkaar. Tijdens hun onderzoek, richtten het team van onderzoekers van de TUM zich op een eiwit genaamd NOD2. Deze receptor van het immuunsysteem is in staat om darmbacteriën te "herkennen"
- of beter gezegd, het hoofdbestanddeel van hun celwand - en ze initiëren talrijke complexe processen. De wetenschappers onderzochten de effecten die plaatsvonden als deze herkenningsreceptor afwezig is.

Tilo Biedermann en zijn collega's constateerden een fundamenteel veranderd immuunreactie wanneer NOD2 afwezig was. In plaats van cellen zoals normale T-cellen, die een activering van het immuunsysteem onderdrukken, werden een groter aantal wat men Th2-helpercellen noemt gevormd.

Deze cellen zorgen ervoor dat een groter aantal van het antilichaam immunoglobuline E (IgE) wordt geproduceerd. In personen die lijden aan allergieën, is het IgE in het lichaam "getraind" op de overeenkomstige allergenen, en stimuleert bepaalde cellen om een allergische reactie te veroorzaken wanneer het allergeen bijvoorbeeld in de darm wordt gedetecteerd. Hoe groter de hoeveelheid IgE, hoe sterker de allergische reactie.

Dienovereenkomstig constateerden de wetenschappers in muismodellen bijzonder ernstige allergische reacties toen NOD2 afwezig was. De samenstelling van de microbiota van de darmen van deze dieren was ook veranderd. Een ander aspect van de studie toont de ware complexiteit van de interacties tussen microbiota en het immuunsysteem: als de samenstelling van de darmbacteriën opnieuw werd genormaliseerd, konden ernstige allergische reacties worden voorkomen, zelfs als NOD2 afwezig is.

Ongevaarlijke bacteriën als een nieuwe therapeutische aanpak

"Deze relatie tussen darmflora en de productie van antilichamen opent nieuwe therapeutische toepassingen voor patiënten bij wie de microbiota is veranderd", zegt Tilo Biedermann. "Als het bijvoorbeeld mogelijk is om onschadelijke bacteriën te stimuleren om de darmen te koloniseren, dan zou dit ook de reactie van het lichaam op allergenen verminderen."

Vertaling: Frits Suntjens


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats