BPA verandert foetale ontwikkeling van de borstklier en kan het risico op borstkanker verhogen


The Endocrine Society

Een nieuw kweeksysteem dat de rol van chemische blootstelling bij het ontwikkelen van de melkklier test, vond dat bisfenol A (BPA) rechtstreeks de melkklier van muizenembryo's affecteert. De studieresultaten, gepresenteerd op de 98e jaarvergadering van ‘The Endocrine Society ‘in Boston, stellen dat deze veranderingen van het embryonale borstweefsel optreden in een dosis vergelijkbaar met die van omgevingsblootstelling aan BPA bij de mens.

“Blootstelling in de baarmoeder aan hormoonverstorende stoffen, zoals BPA, kan een belangrijke factor zijn die verantwoordelijk is voor de verhoogde incidentie van borstkanker bij vrouwen," aldus hoofdonderzoeker van de studie, Lucia Speroni, PhD, onderzoekster van het ‘Soto-Sonnenschein lab’ aan de ‘Tufts University School of Medicine’ in Boston.

"We wisten uit vorig onderzoek dat BPA veranderingen veroorzaakt in het borstweefsel geassocieerd met een hogere aanleg voor borstkanker later in het leven", zei Speroni, die heeft geholpen bij de ontwikkeling van de nieuwe biologische test. "Echter, tot nu toe, wisten we niet of dit een direct effect had op de foetus of een indirect effect vanuit de blootstelling van de moeder."

BPA is een hormoon-achtige industriële chemische stof die in veel plastics en hars voor huishoudelijke producten en voedselverpakking voorkomt. Het wordt aangetroffen in de meeste urinemonsters van de Amerikaanse bevolking. Onderzoek verbindt BPA met tal van negatieve effecten op de gezondheid bij de mens en op de de placenta in de baarmoeder.

In tegenstelling tot typische in vitro celkweken, is de nieuwe cultuur werkwijze ex vivo, wat betekent dat de groei van de hele borstklier buiten het organisme onderzocht wordt. De onderzoekers extraheerden mammaire knoppen uit de vroege ontwikkelingsvorm van de uier bij muizenembryo's van 14 dagen, wat een kritiek moment is voor de borstklierontwikkeling bij knaagdieren, volgens Speroni. Vervolgens groeiden de borstkliertoppen in kweek gedurende 5 dagen. De borstklierknoppen bleven zich ontwikkelen, waardoor de onderzoekers konden zien hoe de borstklier zich ontwikkelde in real time, zei ze.

BPA is de eerste chemische stof die het onderzoeksteam heeft getest met behulp van de nieuwe, snelle biotest. De studie werd gefinancierd door het ‘National Institute of Environmental Health Sciences’ en de ‘Art beCause Breast Cancer Foundation’ in Framingham, Massachusetts.

Speroni en haar medewerkers testten verschillende doses BPA en vergeleken de effecten met oestrogeen. Ze zei dat BPA de groei van de borstklieren van de muizen deed toenemen bij doses die omgevingsrelevant waren. Dit effect is vergelijkbaar met wat er gebeurde toen de onderzoekers een muisfoetus langs de moeder blootstelde in een eerdere studie, merkte ze op.

Vele eerdere studies hebben aangetoond dat BPA oestrogeenachtige effecten heeft. Echter, vonden Speroni en collega's dat BPA niet hetzelfde effect had op de borsten van muizen als oestrogeen, dat de borstkliergroei afremde. Ze zijn van plan om meer onderzoek te doen naar het mechanisme waarmee BPA de ontwikkeling van de borstklier verstoort.

De onderzoekers hopen ook andere hormonaal actieve stoffen te testen die mogelijk leiden tot borstkanker.

Speroni zei: "We hebben nu een manier gevonden om de invloed van hormoonontregelende chemische stoffen in verschillende doses te testen op de ontwikkeling van de borstklieren bij muizen en de resultaten te hebben in minder dan een week."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats