Suiker uit borstvoeding zou baby’s beschermen tegen dodelijke infectie


IMPERIAL COLLEGE LONDON

Een type suiker die van nature voorkomt in de borstvoeding van sommige vrouwen kan pasgeboren baby’s beschermen tegen een infectie met potentieel levensbedreigende bacteriën genaamd Groep B streptokokken, zo meldt een recente studie van het Imperial College London.

Deze bacteriën zijn een veel voorkomende oorzaak van meningitis bij pasgeborenen en de hoofoorzaak van infecties in de eerste drie levensmaanden in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd.

Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd bij 183 vrouwen uit Gambia en gepubliceerd in het tijdschrift Clinical and Translational Immunology, suggereert dat een suiker die in de borstvoeding van sommige vrouwen voorkomt de baby’s tegen de bacterie kan beschermen.

De bacterie komt van nature voor in de darmen en de vagina van ongeveer een op de drie vrouwen en kan worden overgedragen op de baby tijdens de geboorte of in de moedermelk. In het VK krijgen zwangere vrouwen waarvan gedacht wordt dat ze een verhoogd risico lopen de mogelijkheid zich te laten testen op de bacterie, of vrouwen kunnen het tegen betaling zelf aanvragen. De test bestaat uit een uitstrijkje een paar weken voor de uitgerekende datum van de bevalling. Er is echter nog steeds een kans dat de vrouw de bacterie oploopt in haar darmen ergens tussen het moment van de test en de bevalling (als de bacterie eenmaal in de darmen van de moeder of de baby zit kan hij een infectie in gang zetten).

Het nieuwe onderzoek van het Centre for International Child Health aan Imperial College constateerde echter dat van nature voorkomende suikers in de moedermelk van sommige vrouwen bescherming kunnen bieden tegen Groep B streptokokken. De borstvoeding van elke vrouw bevat een mengsel van verschillende soorten suikers, genaamd menselijke melkoligosachariden. Deze kunnen niet worden verteerd in de darmen van de baby en dienen als voedsel voor de ‘vriendelijke bacteriën’ in zijn of haar darmen.

Welke soort suikers een vrouw in haar moedermelk produceert wordt gedeeltelijk bepaald door genetische aanleg. Vooral een bepaald soort genetisch systeem, genaamd het Lewis antigeen-systeem (dat betrokken is bij het maken van de AB0 bloedgroep), speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de melksuikers in borstvoeding.

Voor dit onderzoek werd de borstvoeding van alle moeders getest op de suikers waarvan men weet dat ze door deze Lewis-genen worden bepaald. Ook werden de vrouwen en hun baby’s getest op Groep B streptokokken bij de bevalling, zes dagen later en nog eens tussen de 60 en 89 dagen na de geboorte.

Het team constateerde dat vrouwen die borstvoedingsuikers produceerden die gelinkt zijn aan het Lewis-gen minder vaak de bacterie in hun darmen hadden en dat hun kinderen ook minder vaak de bacterie door overdracht van hun moeder kregen bij de geboorte. Bovendien bleek dat baby’s die de bacterie wel in hun darmen hadden, vaker de bacterie hadden kunnen verwijderen na 60-89 dagen, als de moeder van die baby een specifieke suiker – lacto-n-difucohexaose I – in de borstvoeding produceerde. Dit wijst erop dat borstvoedingsuiker die gelinkt is aan het Lewis-gen een beschermend effect kan hebben.

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats