Moedermelk en de darmflora van de baby: een oeroude symbiose


AMERICAN SOCIETY FOR MICROBIOLOGY

Het maagdarmkanaal van kinderen die borstvoeding krijgen wordt gevoed met specifieke beschermende microben. De moedermelk zelf zorgt voor de ontwikkeling van het darmmicrobioom van de pasgeborene, door een zeer specifieke bacteriepopulatie te voeden, die op zijn beurt voeding en bescherming biedt aan het kind. Een team van de University of California te Davis heeft nu de stof in de melk geïdentificeerd die deze voeding verschaft. Ook heeft het team aangetoond dat deze stof uit koeienmelk kan worden verkregen. Dit werk zou ertoe kunnen leiden dat het stofje uit koeienmelk gehaald gaat worden om als prebioticum voor baby’s te dienen. Het onderzoek is gepubliceerd op 15 april, in Applied an Environmental Microbiology, een tijdschrift van de American Society for Microbiology.

In eerder onderzoek toonden de onderzoekers, onder leiding van David A. Mills (PhD), aan dat glycoproteïnen uit melk – die zowel eiwitten bevatten als moleculen met meervoudige suikers genaamd oligosachariden – de bron waren van deze voeding. Ze hadden ook al ontdekt dat de bacteriële ondersoort die bij de kinderen werd gevonden, Bifidobacterium longum subsp. Infantis (B. infantis), een enzym aanmaakte dat de oligosachariden uit de melkglycoproteïnen kon opsplitsen. Dit enzym hadden zij geïdentificeerd.

Voor het huidige onderzoek stelden Mills – die als bijzonder hoogleraar de Shields leerstoel in Dairy Food Science (Zuivelwetenschappen) bekleedt – en zijn team dat deze oligosachariden de voedingsbron waren van B. infantis. Ze toonden vervolgens aan dat het enzym glycoproteïnen kon afbreken, niet alleen uit moedermelk, maar ook uit koeienmelk, waardoor de oligosachariden werden vrijgegeven.

“De vrijgekomen oligosachariden bleken een enorm goede voedingsbodem voor de groei van B. infantis”, zegt Mills. Tegelijkertijd toonde het team aan dat de oligosachariden geen voeding vormden voor bifidobacteriën die gewoonlijk bij volwassenen voorkomen.”

Dit alles wijst erop dat flesvoeding voor baby’s zou kunnen worden verbeterd door bioactieve oligosachariden toe te voegen, aldus Mills. Maar de nadruk ligt op de wetenschap, voegt hij toe. “Het verbazingwekkende is voor mij vooral hoe selectief deze vrijgegeven oligosachariden zijn als voedingsbodem voor groei.”

Mills merkt op dat B. infantis veel genen bevat die betrokken zijn bij de afbraak van glycoproteïnen in moedermelk, zodat oligosachariden worden vrijgegeven. Moedermelk ontwikkelde zich miljoenen jaren lang tegelijk met zoogdieren en met de gunstige darmbacteriën die erdoor werden bevorderd. “Het is het enige voedsel dat zich tegelijk met mensen ontwikkelde om ons gezond te maken”, zegt Mills.

Vertaling Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats