Kans op overleving borstkanker groter bij vrouwen met meer sociale connecties


Grootste studie tot nu toe breidt eerder onderzoek uit en toont aan dat sociale netwerken in verband staan met hogere kwaliteit van leven en gezonde levensstijlfactoren

KAISER PERMANENTE

Uit grootschalig onderzoek door Kaiser Permanente blijkt dat bij vrouwen met invasieve borstkanker, sociaal geïntegreerde vrouwen - met de meeste sociale banden zoals een partner, gemeenschapsbetrekkingen, vriendschappen en familieleden - beduidend minder overlijdensgevallen door kanker en terugkeer van de ziekte voorkomen dan bij sociaal geïsoleerde vrouwen. Vandaag werd deze studie gepubliceerd in de uitgave Cancer van de American Cancer Society.

"Het is bevestigd dat het algehele risico op overlijden minder is bij vrouwen met meer algemene sociale contacten, inclusief vrouwen met borstkanker," zegt Candyce H. Kroenke, ScD, MPH, onderzoekswetenschapper van de Kaiser Permanente Northern California Division of Research, en hoofdauteur van de studie. "Onze bevindingen geven de helende invloed aan van sociale relaties bij vrouwen op borstkanker-specifieke uitkomsten, inclusief recidief en overlijden."

Men is van mening dat dit tot nu toe de grootste studie is van sociale netwerken - het web van persoonlijke relaties rond een individu - en borstkanker overleving. Gefinancierd door het National Cancer Institute, waren 9.267 vrouwen betrokken met de diagnoses invasieve borstkanker stadium 1 ot 4, geregistreerd in het After Breast Cancer Pooling Project, een gezamenlijke cohort van vier studies over vrouwen met borstkanker, inclusief een studie georganiseerd door Kaiser Permanente Northern California. Gegevens werden verzameld en geanalyseerd uit studies over overlevingsgevallen van borstkanker in Californië, Utah, Oregon, Arizona, Texas en Shanghai, China. Onderzoekers bestudeerden hoe een serie levensstijlfactoren - o.a. sporten, dieet, gewichtscontrole en sociale factoren - invloed had op het overleven van borstkanker.

Binnen twee jaar na de diagnose borstkanker vulden vrouwen vragenformulieren in over hun persoonlijke relaties en sociale netwerken inclusief echtgenoten of partners, religie, gemeenschap en vriendschappelijke relaties, en het aantal eerstegraads, nog in leven zijnde familieleden. Zij werden meer dan 20 jaar gevolgd.

De vrouwen werden ingedeeld als sociaal geïsoleerd (weinig contacten), gemiddeld geïntegreerd, of sociaal geïntegreerd (veel contacten). De grote steekproefomvang gaf de onderzoekers de kans om op talrijke factoren te toetsen die de resultaten teniet zouden kunnen doen.

Vergeleken met sociaal geïntegreerde vrouwen, wees de studie uit dat sociaal geïsoleerde vrouwen:
43% meer kans hadden op terugkeer van de borstkanker
64% meer kans had op overlijden als gevolg van borstkanker
69% meer kans had op overlijden in het algemeen.
Ondanks deze uitkomsten merkt Kroenke op dat de resultaten ook wijzen op de complexiteit: niet alle vormen van sociaal contact waren heilzaam voor alle vrouwen.

De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat oudere, blanke vrouwen zonder echtgenoot of partner, 37% meer kans hadden op overlijden door borstkanker dan oudere blanke vrouwen met echtgenoot of partner; een relatie die niet duidelijk in andere demografische groepen naar voren kwam. In tegenstelling tot niet-blanke vrouwen met weinig vriendschappen: 40% van deze groep had meer kans op overlijden door borstkanker dan degenen met veel vriendschappen. En niet-blanke vrouwen met minder relaties hadden 33% meer kans op overlijden door borstkanker dan degenen met veel relaties, relaties die niet tot uiting kwamen bij blanke vrouwen.

"De vormen van sociaal contact die er toe deden bij vrouwen met borstkanker verschilden door de sociodemografische factoren, inclusief ras/etniciteit, leeftijd en geboorteplaats," merkt Kroenke op. "Uiteindelijk zou dit onderzoek doktoren kunnen helpen bij het aanpassen van klinische interventies voor sociale ondersteuning bij borstkankerpatiënten, gebaseerd op de persoonlijke behoeften van vrouwen in verschillende sociodemografische groepen."

De studie borduurt voort op eerder onderzoek door Kroenke en collega's waarbij ontdekt werd dat positieve sociale interacties gerelateerd zijn aan een betere kwaliteit van leven bij borstkankerpatiënten; persoonlijke relaties van hoge kwaliteit staan in verband met een betere overleving, en grotere netwerken staan in verband met gezonde levensstijlfactoren.

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media