Stress tijdens zwangerschap versterkt mogelijk beschermingsmechanismes bij baby’s


UNIVERSEIT VAN BASEL

Stress en depressie tijdens de zwangerschap kan bepaalde beschermingsmechanismes bij de baby in werking stellen. Psychologen van de Universiteit van Basel en een aantal internationale collega’s melden dat bepaalde epigenetische aanpassingen bij pasgeborenen aanwijzingen geven voor deze conclusie. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive and Affective Neuroscience.

De onderzoekers zagen dat verhoogde concentraties van stresshormonen, symptomen van depressie en tegenslagen in het algemeen bij de moeder tijdens de zwangerschap, gepaard gingen met epigenetische veranderingen bij het kind. Als gevolg van stress wordt het gen voor de oxytocinereceptor – oxytocine is van belang voor sociaal gedrag en aanpassingen vanwege stress – sneller geactiveerd. Dit mechanisme zou erop kunnen wijzen dat de baby’s in deze gevallen een grotere veerkracht ontwikkelen voor het omgaan met toekomstige uitdagingen en tegenslagen.

Schakelaar opnieuw ingesteld
Of een gen wel of niet kan worden geactiveerd hangt ook af van mehtylgroepen, die zich binden aan het DNA en die als aan- en uitschakelaar functioneren. De bevinding van de onderzoekers was, dat kinderen van moeders met een verhoogd stressniveau en depressieve symptomen een verlaagde methylering van het oxytocinereceptor-gen vertoonden bij de geboorte. Dit heeft tot gevolg dat het gen makkelijker wordt geactiveerd, wat ertoe leidt dat oxytocinereceptoren worden aangemaakt, zodat oxytocine daarop kan reageren en zijn werking kan laten gelden. Oxytocine heeft een belangrijke functie, niet alleen wat betreft de binding tussen moeder en kind en het in gang zetten van de bevalling en melkproductie, maar ook op het gebied van sociaal gedrag.

Het team van Professor Gunther Meinlschmidt van de Faculteit Psychologie aan de Universiteit van Basel onderzocht 100 moeders en hun baby’s tijdens en na de zwangerschap. Er werd bloed verzameld uit navelstrengen van 39 pasgeborenen en het gehalte van het stresshormoon cortisol in het speeksel van de moeders werd gemeten. Bovendien werden stressvolle levensgebeurtenissen en de psychische gesteldheid van de moeders bepaald aan de hand van vragenlijsten. Omdat de gegevens alleen werden geanalyseerd tot en met de fase vlak na de geboorte, werden geen conclusies getrokken betreffende eventuele langetermijngevolgen van de epigenetische programmering van oxytocinereceptoren bij de kinderen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats