Aspartaam zou gewichtsverlies tegenwerken in plaats van bevorderen


Bron: MASSACHUSETTS GENERAL HOSPITAL

Een onderzoeksteam van het Massachusetts General Hospital (MGH) heeft een mechanisme ontdekt dat zou verklaren waarom het gebruik van de suikervervanger aspartaam misschien niet tot gewichtsverlies leidt. In hun rapport, dat online gepubliceerd is op Applied Psysiology, Nutrition and Metabolism, wordt aangetoond hoe het afbraakproduct van aspartaam, fenylalanine, de activiteit belemmert van een enzym dat – zoals eerder is gebleken – kan helpen het metabool syndroom te voorkomen. Het metabool syndroom bestaat uit een samenspel van symptomen die verband houden met onder andere diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Het team toonde ook aan dat muizen die aspartaam kregen in hun drinkwater, meer aankwamen in gewicht, en meer symptomen van metabool syndroom vertoonden, dan muizen die eenzelfde dieet kregen maar zonder aspartaam.

“Suikervervangers zoals aspartaam zijn ontworpen om gewichtsverlies te bevorderen en het aantal gevallen van metabool syndroom te verminderen, maar een aantal klinische en epidemiologische studies lijken eerder uit te wijzen dat deze producten niet erg goed werken en misschien de zaken juist verergeren,” zegt hoofdauteur dr. Richard Hodin van de afdeling chirurgie van MGH. “We zagen dat aspartaam een darmenzym blokkeert genaamd alkalische fosfatase (IAP; ‘intestinal alkaline phospatase’). Eerder toonden we al aan dat dit enzym obesitas, diabetes en metabool syndroom kan voorkomen; we denken dus dat aspartaam wellicht niet werkt, omdat het dan wel suiker vervangt, maar daarnaast ook de gunstige aspecten van IAP blokkeert.”

In een studie uit 2013, gepubliceerd in Proceerdings of the National Academy of Sciences, constateerde het team van Hodin, dat toediening van IAP aan muizen die een vetrijk dieet kregen de ontwikkeling van het metabool syndroom kon voorkomen en dat een afname van symptomen optrad bij dieren die dit syndroom al hadden. Fenylalanine staat erom bekend dat het de werking van IAP remt en omdat fenylalanine wordt aangemaakt als aspartaam wordt ingenomen, ging het team onderzoeken of het uitblijven van gewichtsverlies bij inname van aspartaam het gevolg hiervan kon zijn.

In een aantal proeven ontdekte het team dat de werking van IAP verminderde als het enzym werd toegevoegd aan een oplossing van een met aspartaam gezoete frisdrank, maar niet bij toevoeging aan een met suiker gezoete drank. IAP wordt voornamelijk in de dunne darm geproduceerd en de onderzoekers ontdekten dat het injecteren van een aspartaamoplossing in de dunne darm van muizen de enzymwerking significant verminderde. Omgekeerd bleek ook dat de activiteit van IAP niet veranderde als de dunne darm werd geïnjecteerd met een zoutoplossing.

Om de effecten van dranken of andere voedingsmiddelen met aspartaam beter in kaart te brengen, werden vier groepen muizen 18 weken lang gevolgd. Twee groepen kregen een normaal dieet, de ene kreeg drinkwater met aspartaam, de andere gewoon water. De andere twee groepen kregen een vetrijk dieet, met of aspartaamwater of gewoon water. Dieren in de groep met normaal dieet die aspartaam kregen, dronken een hoeveelheid die overeenkomt met wat een volwassene binnenkrijgt die ongeveer drie en een half blikjes light-frisdrank per dag drinkt. De dieren die aspartaam kregen en daarnaast het vetrijke dieet volgden, dronken het equivalent van ongeveer twee blikjes.

Aan het eind van de onderzoeksperiode bleek dat er weinig verschil was tussen het gewicht van de twee groepen met een normaal dieet, terwijl muizen met het vetrijke-plus-aspartaamdieet meer waren aangekomen dan degenen met hetzelfde dieet maar met gewoon water. In beide dieetgroepen hadden muizen die aspartaam kregen hogere bloedsuikerniveaus dan muizen die hetzelfde dieet kregen maar zonder aspartaam, wat wijst op glucose-intolerantie. Beide aspartaamgroepen hadden hogere gehaltes van het ontstekingseiwit TNF-alfa in hun bloed, wat wijst op het soort systemische ontstekingsreacties die samenhangen met het metabool syndroom.

“Mensen begrijpen niet echt waarom deze kunstmatige zoetstoffen niet werken. Er is enig bewijs dat ze zelfs voor meer honger zorgen en dat ze zouden zorgen voor een verhoogde calorieëninname. Onze bevindingen aangaande de remming van IAP door aspartaam kan helpen verklaren waarom het gebruik van aspartaam contraproductief is,” zegt Hodin, hoogleraar Chirurgie aan de Harvard Medical School. “Hoewel we andere bijdragende mechanismes niet kunnen uitsluiten, blijkt uit onze experimenten duidelijk dat aspartaam de activiteit van IAP blokkeert, onafhankelijk van andere effecten.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media