Antibiotica maken de weg vrij voor C. diff infecties door bacteriën die galzuur wijzigen te doden


North Carolina State University

Uit nieuw onderzoek van de North Carolina State University en de University of Michigan, blijkt dat galzuren die worden gewijzigd door bacteriën die normaal in de dikke darm voorkomen, de groei van Clostridium Difficile, ofwel C. diff, kunnen remmen. C. diff is een schadelijke bacterie die pijnlijke en soms dodelijke infecties kan veroorzaken. Het onderzoek verschaft enige duidelijkheid in de manier waarop sommige vaak gebruikte antibiotica een C. diff-infectie kunnen bevorderen, doordat zij de galzuurveranderende bacteriën doden.

C. diff komt voor in het milieu als een latente spore. Om de darmen te koloniseren moeten C. diff-sporen ontkiemen en uitgroeien tot bacteriën die gifstoffen produceren en de dunne darm beschadigen. Onderzoekers weten dat het gebruik van bepaalde antibiotica leidt tot een groter risico op C. diff-infecties, vooral onder ziekenhuispatiënten. Casey Theriot, hoogleraar infectieziekten aan de NC State, wilde weten hoe de wisselwerking tussen C. diff-sporen en de microbiota (darmflora) in de darmen precies in zijn werk ging.

“We weten dat de groei van C. diff wordt geremd in gezonde darmen,” zegt Theriot. “Maar we willen meer weten over de mechanismes achter dat remmende effect.”

Galzuren, die uit cholesterol worden gemaakt, helpen bij de vertering en opname van vetten. Ze regelen ook de stofwisseling van lipoproteïnen, glucose, medicijnen en energie. Primaire galzuren worden in de lever gemaakt en zij verplaatsen zich door het darmstelsel. In de dikke darm worden ze omgezet in secundaire galzuren door bacteriën. Veel van die bacteriën bleken, zo constateerde Theriot, een remmende invloed te hebben op de groei van C. diff.

Theriot begon met het project toen hij onderzoeker was aan de Universiteit van Michigan, samen met specialist infectieziekten Vincent Young en junior onderzoeker Alison Bowman. De onderzoekers keken naar de darminhoud van muizen vóór en na behandeling met allerlei verschillende antibiotica. Ze onderscheidden 26 verschillende primaire en secundaire galzuren en bepaalden de concentratie van die zuren voor en na behandeling. Daarna werden C. diff-sporen toegevoegd aan de darminhoud om te kijken hoe de bacterie zou ontkiemen en groeien in een echte darmomgeving.

Interessant genoeg vonden ze dat de primaire galzuren in de dunne darm toestonden dat de sporen ontkiemden, of begonnen te groeien, ongeacht de antibioticabehandeling.

Maar als de sporen eenmaal de dikke darm bereikten, waar normale darmbacteriën zorgen voor de productie van de secundaire galzuren, zagen de onderzoekers dat die galzuren zorgden voor het stoppen van de groei van C. diff. Als die bacteriën – en de secundaire galzuren – niet aanwezig waren, na een antibioticabehandeling, dan kon de C. diff snel groeien.

“Deze bevindingen zijn een eerste stap om te begrijpen hoe de darmbacteriën galzuren door het hele darmstelsel heen reguleren, ”zegt Theriot. “Hopelijk zullen ze bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstige behandelingen voor C. diff-infecties en voor andere relevante stofwisselingsaandoeningen zoals obesitas en diabetes.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats