Gemeenschappelijke veranderingen in hersenactiviteit bij kinderen met autisme, ADHD en OCD.


MRI onderzoek toont aan dat gedeelde hersenen biologie is gekoppeld aan symptomen die zich voordoen in verschillende omstandigheden.

CENTRE FOR ADDICTION AND MENTAL HEALTH.

Een team van wetenschappers uit Toronto heeft overeenkomsten gevonden in de hersenstoornissen van kinderen met autisme spectrum stoornis, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) en obsessief-compulsieve stoornis (OCS).

De studie, deze maand gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry, betrof de beeldvorming van de witte stof bij 200 kinderen met autisme, ADHD, OCD of zonder diagnose. Witte stof bestaat uit bundels van zenuwvezels die cellichamen verbinden in de hersenen en communicatie mogelijk maken tussen verschillende hersengebieden.

"Wij vonden stoornissen in de witte stof in het belangrijkste kanaal dat de rechter en linker hemisfeer van de hersenen verbindt, bij kinderen met autisme, ADHD of OCD," zegt Dr Stephanie Ameis. Zij is hoofdauteur van de studie en arts-wetenschapper bij het Centre for Addiction and Mental Health’s (CAMH's) aan het Campbell Family Mental Health Research Institute. Dit bijzonder witte stof kanaal, het corpus callosum, is het grootste in de hersenen en één van de eersten dat zich ontwikkelt.

Het onderzoeksteam van CAMH, het Hospital for Sick Children en Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital, vond ook dat kinderen met autisme en ADHD meer ernstige stoornissen van de witte stof vertoonden dan die met OCD. Deze bevinding kan weerspiegelen dat zowel autisme als ADHD zich meestal manifesteren op een veel jongere leeftijd dan OCD, en op een moment dat een aantal verschillende witte stof traktaten zich snel ontwikkelen, zegt Dr Ameis.

Autisme, ADHD en OCS hebben gemeenschappelijke symptomen en zijn verbonden door een aantal van dezelfde genen. Tot nu toe zijn zij onderzocht als afzonderlijke stoornissen. Samen beïnvloeden deze drie neurologische aandoeningen ongeveer 15 procent van de kinderen en de jongeren.

Het onderzoek is onderdeel van een groot initiatief van de Province of Ontario Neurodevelopmental Disorders Network (POND) dat collectief diverse hersenen gerelateerde aandoeningen onderzoekt om hun overeenkomsten en verschillen beter te begrijpen en over te gaan tot de ontwikkeling van meer effectieve en doelgerichte therapieën.

Hersenengedrag koppeling.

Veel van de gedragingen die bijdragen tot verslechtering van autisme, ADHD, OCD zoals concentratieproblemen of sociale problemen doen zich voor in deze omstandigheden, en verschillen in ernst van persoon tot persoon. De onderzoekers vonden dat de hersenen van de witte stof structuur geassocieerd is met een spectrum van gedragsproblemen bij deze diagnoses. Kinderen met een grotere hersenenstoornis hadden ook meer waardeverminderingen in het functioneren in het dagelijks leven, ongeacht hun diagnose, zei Dr Ameis, die ook verbonden is aan het Hospital for Sick Children.

Deze bevinding heeft gevolgen voor ons begrip van de aard van de hersenen gerelateerde aandoeningen, merkt senior auteur Dr. Evdokia Anagnostou van het Holland Bloorview Rehabilitation Hospital op. Door het verstrekken van biologisch bewijs dat de hersenstructuur betrekking heeft op een spectrum van gedragssymptomen die in heel verschillende ontwikkelingsstadia optreden, wijst hij op de gedeelde biologie onder dergelijke omstandigheden. Dit wijst ook op een potentieel van behandelingen voor een spectrum van gedragingen relevant voor alle drie .

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu



 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats