Ecologen publiceren onderzoek naar de potenties van de bodem om de CO2 van de aarde te verhogen


Kansas State University

MANHATTAN, KANSAS - Volgens een wereldwijde studie aan de Kansas State University en van onderzoekers van het Konza Prairie Biological Station is onze bodem een belangrijk onderdeel van de koolstofcyclus die 's werelds kooldioxide probleem zou kunnen verergeren.

De studie, “Quantifying global soil carbon losses in response to warming,” onlangs gepubliceerd in Nature, voorspelt dat de bodem grote hoeveelheden kooldioxide afgeeft als reactie op de opwarming van de aarde, wat leidt tot een nog grotere wereldwijde opwarming. De auteurs, onder wie John Blair van de Kansas State University's , een universitair onderscheiden professor in de biologie en directeur van het NSF-gefinancierde Long-Term Ecological Research programma op Konza Prairie, gebruikten gegevens van 49 locaties in verschillende ecosystemen over de hele wereld.

Volgens de gezamenlijke studie, geleid door Tom Crowther aan de Yale University, Arctic zijn bodems die grote hoeveelheden koolstof bevatten het gevoeligst voor de opwarming van de aarde en verspreiden het meest koolstofdioxide in de atmosfeer. Verder bleek dat de opgeslagen koolstof in gematigde graslandbodems zoals op Konza Prairie, veel minder gevoelig is voor de opwarming.

"Wereldwijd bevat de bodem meer dan twee keer zoveel koolstof als de atmosfeer, dus zelfs een relatief kleine toename van de afgifte van koolstof uit de bodem kan een grote impact hebben op broeikasgassen in de atmosfeer en de toekomst van de aarde", zei Blair. "Tallgrassprairie bezit meer koolstof in de bodem dan andere graslanden in de Centraal-Plains van Noord-Amerika, maar de grootste hoeveelheden koolstof zitten opgeslagen in de koudere hoge breedtegraad ecosystemen, zoals boreale bossen en toendra's, waar het zich in de loop van duizenden jaren heeft opgehoopt.”

Volgens de studie zijn de bodems in de arctische ecosystemen het meest vatbaar voor de opwarming met vrijgeven van de opgeslagen koolstof voor gevolg waardoor het evenwicht in de koolstofcyclus wordt verstoord. De studie is de eerste die antwoord geeft op de invloed van de bodem op de opwarming in diverse ecosystemen en een algemeen beeld geeft van de invloed van bodemkoolstof op de opwarming.

"De sterkte van het onderzoek is het gebruik van een netwerk van sites, waaronder graslanden om de relatieve gevoeligheden van de verschillende ecosystemen vast te leggen”, zei Blair. "Wetenschappers die onafhankelijk werken van elkaar kunnen iets zinnig zeggen over de reactie en de gevoeligheid van de specifieke ecosystemen die zij opvolgen, maar een analyse van de gegevens van meerdere sites en meerdere ecosystemen is echt nodig om sterke conclusies te trekken omtrent de invloed van de opwarming op de mondiale koolstofcyclus.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media