Studie toont aan dat tieners slaap verliezen na overgang naar de zomertijd


Dit is de eerste studie om de negatieve effecten van de zomertijd te onderzoeken met behulp van objectieve metingen van de slaapduur en waakzaamheid bij middelbare scholieren.

American Academy of Sleep Medicine.

Darien, IL - Een nieuwe studie toont aan dat middelbare scholieren slaap verliezen na de overgang naar de zomertijd die optreedt in maart. Het verlies van slaap tijdens de schoolweek werd geassocieerd met een afname van de waakzaamheid en cognitieve functies waarbij de bezorgdheid over de veiligheid van tienerchauffeurs verhoogt.

De resultaten laten zien dat de gemiddelde objectief gemeten duur van de slaap op de doordeweekse avonden na de omschakeling naar zomertijd daalde tot 7 uur, 19 minuten, met een gemiddelde verlies van 32 minuten per nacht in vergelijking met de week voorafgaand aan de invoering van de zomertijd. Gemiddeld cumulatief slaapverlies op doordeweekse avonden na de tijdsverandering bedroeg 2 uur, 42 minuten. Tijdens de schooldagen na de tijdsovergang zag men bij de studenten verhoogde slaperigheid en een daling van de psychomotorische waakzaamheid, waaronder langere reactietijden en aandachtsvermindering.

"Al verschillende jaren zijn onderzoekers bezorgd over slaaptekort bij adolescenten," zei hoofdonderzoeker Dr. Ana Krieger, medisch directeur van het Weill Cornell Center for Sleep Medicine aan het NewYork-Presbyterian Hospital en universitair hoofddocent klinische geneeskunde, geneeskunde in de klinische neurologie en van de klinische genetische geneeskunde aan het Weill Cornell Medical College in New York City. "Deze studie onthult een mogelijke bijkomende factor die verder hun slaap in het vroege voorjaar kan beperken."

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het augustus nummer van het Journal of Clinical Sleep Medicine. Volgens de auteurs is dit de eerste studie om de nadelige gevolgen van de invoer van de zomertijd op basis van objectieve metingen van de slaapduur en waakzaamheid bij studenten van de middelbare school te kwantificeren.

De werkgroep bestond uit 35 middelbare scholieren met een gemiddelde leeftijd van 16,5 jaar. Hun nachtelijke slaapduur werd thuis gemeten d.m.v. actigraphy in de weken voor en na de overgang naar de zomertijd. Deelnemers vulden ook een slaap dagboek in om hun subjectieve slaapmaatregelen te melden. Metingen van slaperigheid overdag en waakzaamheid werden verzameld met behulp van Karolinska Sleepness Scale (KSS) en de Psychomotoric Vigilance Test (PVT).

De American Academy of Sleep Medicine beveelt aan dat jongeren een beetje meer dan negen uur slapen voor een optimale gezondheid en alertheid overdag tijdens de kritieke overgang van kindertijd naar volwassenheid. “Voldoende slaap is de sleutel voor veel facetten van de ontwikkeling van een adolescent," zei Dr Nathaniel F. Watson, voorzitter van de AASM. "Deze studie toont grote bezorgdheid over de gevolgen van het beïnvloeden van een al hectisch slaapschema bij de overgang naar de zomertijd."

Vertaling: Andre Teirlinck



[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats