Elastische gel om wonden te helen


Bioengineers ontwikkelen zeer elastisch biomateriaal voor een betere wondgenezing.

Een team van bioengineers aan het Brigham and Women's Hospital (BWH), onder leiding van Ali Khademhosseini, PhD, en Nasim Annabi, PhD, van de Biomedical Engineering Division, heeft een nieuwe, op eiwit gebaseerde gel ontwikkeld, dat blootgesteld aan licht de eigenschappen van elastische weefsels zoals huid en bloedvaten krijgt. In een studie gepubliceerd in Advanced Functional Materials rapporteert de onderzoekersgroep over de belangrijkste eigenschappen van het nieuw materiaal en over het gebruik ervan in preklinische modellen van wondgenezing.

"We zijn zeer geïnteresseerd in het ontwerpen van sterke elastische materialen uit eiwitten omdat veel van de weefsels in het menselijk lichaam elastisch zijn. Als we biomaterialen willen gebruiken om die weefsels te regenereren hebben we elasticiteit en flexibiliteit nodig," zei Annabi, senior medeauteur van de studie. "De hydrogel is zeer flexibel, gemaakt van een biocompatibel polypeptide dat kan geactiveerd worden door licht. '

"Hydrogels - gelei-achtige materialen die de eigenschappen van menselijk weefsel kunnen nabootsen - worden veel gebruikt in de medische biologie, maar op dit moment zijn de beschikbare materialen beperkt. Sommige synthetische gels degraderen na een tijd in giftige chemicaliën en een aantal natuurlijke gels zijn niet sterk genoeg om het te weerstaan aan de stroomkracht van arterieel bloed, "zei Khademhosseini.

Het nieuw materiaal, bekend als elastine-like-polypeptide (ELP) hydrogel biedt een aantal voordelen. Deze elastische hydrogel wordt gevormd door een door licht geactiveerde polypeptide. Bij blootstelling aan licht ontstaan sterke bindingen tussen de moleculen van de gel waardoor een mechanische stabiliteit, zonder de noodzaak van chemische modificerende middelen, wordt toegevoegd aan het materiaal.

Het team meldt dat ELP hydrogel kan worden verwerkt door natuurlijk voorkomende enzymen en geen toxische effecten lijkt te hebben op levende cellen in het laboratorium. Het team slaagde er ook in de zwelling en de kracht van het materiaal te controleren. Ze vonden dat de ELP hydrogel meer rekking kan weerstaan dan het arterieel weefsel in het lichaam.

"Onze hydrogel heeft vele toepassingen: het kan worden gebruikt als een basis waarop cellen kunnen groeien of kan met cellen in een schaaltje worden opgenomen en vervolgens geïnjecteerd om weefselgroei te bevorderen," zei Annabi. "Bovendien kan het materiaal worden gebruikt als een afdichtmiddel, dat zich aan het weefsel hecht op de plaats van de schade en zo de wonde afschermt. '

De onderzoekers vonden dat het mogelijk is om de gel te combineren met silica nanodeeltjes - eerder gevonden microscopische deeltjes die het bloeden stoppen - een nog sterkere barrière om wondgenezing te bevorderen.

"Dit zou ons toelaten om een bloeding onmiddelijk te stoppen met één behandeling," zei Annabi. "We zien een groot potentieel voor toepassingen in klinieken. Onze methode is eenvoudig, het materiaal is biocompatibel en we hopen dat wij ermee klinische problemen rond wondverzorging kunnen oplossen in de toekomst."

Preklinisch nader onderzoek is nodig om de eigenschappen en de veiligheid van het materiaal te testen voor toelating voor gebruik op mensen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats