Elimineren van bacteriën uit drinkwater met pagina's uit “The Drinkable Book” kan levens redden


American Chemical Society

Het drinken van bacterieel verontreinigd water veroorzaakt miljoenen doden per jaar - vooral kinderen. Tijdens het bestuderen van de materiële eigenschappen van papier ontdekte Theresa Dankovich, Ph.D., een goedkope, eenvoudige en gemakkelijk transporteerbaar op nanotechnologie gebaseerde methode voor het zuiveren van drinkwater. Ze noemt het The Drinkable BookTM; elke pagina is geïmpregneerd met bacteriëndodende metalen nanodeeltjes.

Dankovich zal haar technologie onthullen en de resultaten van recente veldtesten uitgevoerd in Afrika en Bangladesh presenteren op de 250e Nationale Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS). ACS is 's werelds grootste wetenschappelijke organisatie.

Hoewel zilver en soortgelijke metalen al eeuwen bekend zijn om hun mogelijkheid bacteriën te doden, had niemand er tot nu toe aan gedacht deze in papier te verwerken voor het zuiveren van drinkwater, merkt Dankovich op. Bij het voorbereiden van haar doctoraat aan de McGill University, vond ze dat dikke vellen filterpapier ingebed met zilveren nanodeeltjes een breed scala van micro-organismen waaronder bacteriën en sommige virussen kon filtreren.

Ze vervolgde haar onderzoek aan de Universiteit van Virginia's Center for Global Health, door het uitbreiden van het repertoire aan nanodeeltjes waaronder het goedkope koper. Dankovich begon eveneens met veldonderzoeken van de waterzuivering toepassingen in Limpopo, Zuid-Afrika, het noorden van Ghana, Haïti en Kenia.

"In Afrika wilden wij onderzoeken of de filters zouden werken met 'echt water’, t.t.z. niet met opzettelijk verontreinigd water zoals in het labo,” zegt ze. "Op een dag, terwijl we licht verontreinigd water uit een irrigatiekanaal aan het filtreren waren, stuurden werknemers ons naar een sloot naast een basisschool waar ongezuiverd rioolwater gedumpt werd. We vonden miljoenen bacteriën ; het was een uitdagend monster.

“Maar zelfs met zeer vervuild waterbronnen, zoals hierboven, kunnen we een 99,9 procent zuiverheid bereiken met onze zilver- en kopernanodeeltjes papier, waarbij de bacteriële niveaus vergelijkbaar zijn met ons drinkwater," voegt Dankovich eraan toe. "Sommigen nanodeeltjes komen los uit het papier maar de hoeveelheid is minimaal en ver onder de waarden voorgeschreven door het Environmental Protection Agency en de World Health Organization voor drinkwater."

Vorig jaar vormde ze een non-profit bedrijf, pAge Drinking Paper. In samenwerking met de non-profit organisatie WATERisLIFE en Brian Gartside, voorheen een ontwerper met DDB New York en nu met Deutsch, heeft haar bedrijf een product ontwikkeld dat in wezen een boek is dat bestaat uit pagina's ingebed met zilveren nanodeeltjes. Op elke pagina is informatie afgedrukt betreffende waterveiligheid in het Engels en in de taal van de bewoners waarvoor de filters dienen. Elke pagina kan uit het boek worden verwijderd en in een apparaat geschoven waarin het water wordt gegoten en gefilterd. Een pagina kan tot 26 gallon (100 liter) water omzetten in drinkwater; één boek kan de drinkwaterbehoeften van een persoon filtreren voor vier jaar.

Een postdoctoraal onderzoeker aan de Carnegie Mellon University is de technologie van Dankovich verder aan het verfijnen en voert verder veldstudies uit in plattelandsgemeenschappen. Sedert juni werkt Dankovich samen met International Enterprises (iD) -Bangladesh,een internationale non-profit maatschappij in een veldproef om de commercialisering van de zilveren nanodeeltjes papieren filter voor huishoudelijke waterzuivering te evalueren. In verschillende wijken in het zuiden van Bangladesh leverden klantgerichte enquêtes aanzienlijke gegevens op voor het ontwerpen van acceptabele en cultureel passende filterontwerpen, zegt ze. De veldproeven toonden aanzienlijke verlagingen van colibacteriën.

Dankovich deelt nu ook haar chemie deskundigheid met industriële ontwerpers aan de Universiteit van Cincinnati en met milieu-ingenieurs aan de Carnegie Mellon. "We hebben een heleboel ontwerpen en we proberen ze eenvoudig en gemakkelijk te houden," zegt ze. "Wereldwijd maken de mensen gebruik van een 5-liter emmer voor vele behoeften waarop we onze aanpak baseren.

"Samen met toepassingen is momenteel onze grootste focus om van een labtafel experiment een volwaardig product te vervaardigen. We moeten gaan van ‘koele chemie' tot iets wat iedereen kan begrijpen en gebruiken."

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats