Lijst met alternatieve eiwitbronnen zoals algen, quinoa en groenten

INSTITUUT VAN VOEDSELTECHNOLOGEN

CHICAGO – Algen ontwikkelen zich tot de nieuwe alternatieve eiwitbron als ingrediënt voor crackers, snackrepen, graanproducten en brood, zo werd gesteld tijdens de presentatie op 12 juli Where Science Feeds Innovation in het Institute of Food Technologists in Chicago.

Algen, quinoa en peulvruchten worden door sommige voedseltechnologen beschouwd als de beste eiwitbron en als goed alternatief voor vlees, om aldus de vleesconsumptie te verminderen, voedselverspilling te verminderen en de groeiende wereldbevolking te helpen voeden.

Algen vormen een nieuwe veganistische eiwitbron met een ‘carbon footprint’ die vergelijkbaar is met de huidige veganistische eiwitten, zoals rijst en soya, aldus Beata Klamczynska, die in Solazyme de ontwikkeling van levensmiddelen leidt. Algen bevatten 63 procent eiwit, 15 procent vezels, 11 procent lipiden, 4 procent koolhydraten, 4 procent micronutriënten en 3 procent vocht, zo sprak ze, worden gemakkelijk verteerd en worden geacht goed voor het hart te zijn. Algen treft men aan als ingrediënt in eiwitshakes, crackers of bars, graanproducten, sauzen, dressings en brood.

“Zijn consumenten klaar voor algen als ingrediënt? Ja, dat zijn ze, en ze zijn er enthousiast over”, zei ze. “Hoe meer ze erover weten, hoe enthousiaster ze worden. Kennis neemt twijfel weg.” “Er zijn duizenden algenstammen waaruit men kan kiezen voor verschillende producten”, zei Klamczynska.

Een ander eiwitalternatief is quinoa, een eeuwenoud armeluisgewas dat groeit in het Andesgebergte van Bolivia en Peru en steeds populairder wordt.

“Quinoa is een blijvertje”, sprak Laurie Scanlin, want er zijn nu meer dan 1500 quinoaproducten op de markt. Scanlin heeft een U.S. patent op “Quinoa Protein Concentrate, Production and Functionality”, en is mederedacteur van het boek Sustainable Protein Sources’, dat volgend jaar wordt uitgegeven. “Het is een voedzame en duurzame eiwitbron”.

Peulvruchten ofwel groentes, bonen, kikkererwten en linzen, zijn ook eiwitrijk, vegetarisch, glutenvrij, niet-allergeen, niet genetisch gemodificeerd en duurzaam, volgens Anusha Samaranayaka, wetenschapper in POS Bio-Sciences in Saskatoon, Canada.

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats