Het eten van veel vlees bereid bij hoge temperaturen geeft hoger risico op nierkanker


De MD Anderson studie vond ook dat personen met bepaalde genetische variaties kwetsbaarder zijn.

Universiteit van Texas M. D. Anderson Cancer Center

Voeding met veel vlees kan leiden tot een verhoogd risico op niercelcarcinoom (RCC) door de inname van kankerverwekkende stoffen door bepaalde kooktechnieken, zoals barbecuen en bakken in de pan. Het MD Anderson Cancer Center van de Universtiteit aan Texas publiceerde online in het tijdschrift Cancer, de ontdekking door zijn onderzoekers dat mensen met bepaalde genetische mutaties gevoeliger zijn voor de schadelijke stoffen ontstaan tijdens het koken bij hoge temperaturen.

Volgens de American Cancer Society zal niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker, naar verwachting dit jaar worden gediagnosticeerd bij meer dan 60.000 nieuwe patiënten en ongeveer 14.000 levens eisen. De incidentie van RCC is de laatste decennia gestegen en velen suggereren dat een westers dieet gedeeltelijk de oorzaak is.

Eén van de gemeende daders in de Westerse voeding zou de hoger gemiddelde vleesconsumptie zijn. Echter is het niet altijd duidelijk geweest waarom het eten van meer vlees het risico op kanker verhoogt, verklaarde Stephanie Melkonian, Ph.D., postdoctoraal bursaal, Epidemiologie en hoofdauteur van de studie.

Een mogelijk mechanisme kan de inname van mutagenen zijn uit bereid vlees waarbij schadelijke stoffen ontstaan. Het bereiden van vlees bij hoge temperaturen of boven open vuur, bijvoorbeeld bij barbecue of bakken, resulteert in de vorming van kankerverwekkende stoffen, zoals 2-amino-1-methyl-6-fenyl-imidazo (4,5-b ) pyridine (PhIP) en amino-3,8-dimethylimidazo (4,5-f) chinoxaline (MeIQx).

De nieren zijn een biochemisch actief orgaan verantwoordelijk voor het filteren van veel schadelijke stoffen uit het lichaam en daarom is het zinvol om de effecten van de inname via de voeding, met inbegrip van kankerverwekkende stoffen, te onderzoeken op het risico op nierkanker, zei Melkonian.

Om beter te de factoren te karakteriseren die bijdragen aan het risico op nierkanker, onderzochten de wetenschappers het eetpatroon en de genetische informatie bij 659 MD Anderson patiënten met nieuw gediagnosticeerde RCC en bij 699 gezonde proefpersonen. Op basis van de antwoorden op een enquête schatten de onderzoekers de vleesconsumptie en blootstelling aan mutagenen met behulp van een National Cancer Institute database.

"We vonden een verhoogd RCC risico in verband met zowel vleesconsumptie als mutagenen uit de vleesbereidingen wat een onafhankelijk effect suggereert van de mutagenen uit de vleesbereidingen,” zei Xifeng Wu, MD, Ph.D, hoogleraar Epidemiologie en senior auteur van de studie.

In het bijzonder laten de resultaten zien dat patiënten met nierkanker meer rood en wit vlees consumeerden in vergelijking met gezonde individuen. Daarnaast identificeerden de onderzoekers een 54 procent verhoogd risico in verband met PhIP inname en een bijna verdubbeling in verband met MeIQx inname. Dit is de eerste studie die een verband legt tussen het risico op nierkanker en MeIQx.

De resultaten suggereren dat de bereidingsmethode een belangrijke factor is die bijdraagt tot het verhoogde RCC risico in verband met de consumptie van meer vlees, zowel rood als wit, aldus Wu.

Deze studie was ook de eerste om verbanden te vinden tussen genetische risicofactoren en de inname van mutagenen uit de vleesbereiding. "Door het analyseren van de genen, bekend geassocieerd te zijn met RCC risico, vonden we dat een hoge inname van deze kankerverwekkende stoffen bijzonder belangrijk kan zijn voor een bepaalde subgroep van de bevolking," zei Melkonian.

Individuen met variaties in het gen ITPR2 waren gevoeliger voor het effect van de consumptie PhIP. Aangezien dit gen eerder is geassocieerd met nierkanker en zwaarlijvigheid, suggereren de resultaten dat het verband gedeeltelijk kan worden verklaard door blootstelling aan de mutagenen uit de vleesbereiding. Toekomstige experimenten zullen trachten om de mechanismen bloot te leggen die de inname van mutagenen koppelen aan de genetische gevoeligheid.

De onderzoekers kunnen geen specifieke aanbevelingen betreffende aanvaardbare hoeveelheden vleesconsumptie of blootstelling aan mutagenen geven op basis van de huidige studie. Blootstelling en consumptie werden geanalyseerd op een relatieve, eerder dan absolute schaal en toekomstige studies zijn nodig om richtlijnen te kunnen geven voor de consumptie.

"Onze bevindingen ondersteunen het verminderen van de consumptie van vlees, vooral van vlees bereid bij hoge temperaturen of boven een open vuur," zei Wu.

De onderzoekers suggereren niet vlees volledig uit het voedingspatroon te verwijderen maar wel de consumptie ervan te matigen, als onderdeel van een evenwichtige voeding met fruit en groenten. Bij het grillen of bakken van vlees moet verkolen zo veel mogelijk voorkomen worden, stellen de onderzoekers.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats