Vet is zo slecht nog niet: huidvetcellen bieden bescherming tegen infecties


Als het op huidinfecties aankomt, is een gezonde en krachtige afweerreactie sterk afhankelijk van de laag eronder. In nieuw werk, gepubliceerd in de uitgave van 2 januari 2015 van Science, doen onderzoekers van de universiteit van California, San Diego School of Medicine melding van de verrassende ontdekking dat onderhuidse vetcellen ons beschermen tegen bacteriën.

Richard Gallo, MD, PhD, hoogleraar en hoofd dermatologie van UC San Diego School of Medicine en zijn collega's, hebben een tot voor kort onbekende rol voor huidvetcellen ontdekt, genaamd adipocyten: deze produceren antbacteriologische peptiden die binnendringende bacteriën en andere ziekteverwekkers helpen afweren.

"Er werd aangenomen dat als de huidbarrière eenmaal verbroken werd, het geheel en al de verantwoordelijkheid was van de circulerende (witte) bloedlichaampjes als neutrofielen en macrofagen om ons te beschermen tegen bloedvergiftiging," zei Gallo, hoofdonderzoeker van de studie.

"Maar het kost tijd om deze cellen te verzamelen (naar de plaats van de wond). We kunnen nu laten zien dat de vette stamcellen verantwoordelijk zijn voor onze bescherming. Dat hadden we totaal niet verwacht. Het was niet bekend dat adipocyten antibacteriën konden produceren, laat staan dat ze bijna net zoveel produceren als een neutrofiel."

De verdediging van het menselijk lichaam tegen bacteriële infecties is complex, heeft meerdere stappen en er zijn talrijke celtypes bij betrokken, resulterend in de komst van neutrofielen en monocyten - gespecialiseerde cellen die de ziekteverwekkers letterlijk verslinden.

Maar voordat deze circulerende witte bloedlichaampjes ten tonele verschijnen, heeft het lichaam een snellere reactie nodig om de mogelijkheid te bieden dat vele microben snel in aantal kunnen vermeerderen. Die taak wordt specifiek uitgevoerd door epitheelcellen, mastocyten en leukocyten, die zich in het gebied van de infectie ophouden.

Staphylococcus aureus is een algemene bacterie en grote oorzaak van huid- en zacht weefsel infecties bij mensen. De opkomst van antibiotica-resistente vormen van S. aureus is wereldwijd een aanzienlijk probleem in de klinische geneeskunde.

Eerder gepubliceerd werk uit het Gallo lab observeerde S. aureus in de vetlaag van de huid, waardoor onderzoekers konden zien of het onderhuidse vet een rol speelde in de preventie van huidinfecties.

Ling Zhang, Phd, de hoofdauteur van het werkstuk, stelde muizen bloot aan S. aureus en nam binnen een paar uur een enorme verhoging waar van zowel het aantal als de grootte van vetcellen bij de plaats van de infectie. Nog belangrijker, deze vetcellen produceerden hoge niveaus van een antibacteriologische peptide (AMP) genaamd cathelicidine antibacteriologische peptide, of CAMP. AMPs zijn moleculen die gebruikt worden bij de aangeboren afweerreactie om invasieve bacteriën, virussen, schimmels en andere ziekteverwekkers onmiddellijk te doden.

"AMPs zijn onze natuurlijke eerste verdedigingslinie tegen infecties. Ze zijn evolutionair oeroud en worden door alle levende organismen gebruikt om zichzelf te beschermen," zegt Gallo.

"Het wordt bij mensen echter steeds duidelijker dat de aanwezigheid van AMPs een tweesnijdend zwaard kan zijn, vooral voor CAMP. Te weinig CAMP en mensen krijgen vaker last van infecties. Het grootste voorbeeld is atopisch eczeem (het type terugkerende, jeukende huidaandoening). Deze patiënten kunnen veel last hebben van stafylokokbesmettingen en virale infecties. Maar teveel CAMP is ook slecht. Bewijs toont aan dat teveel CAMP kan leiden tot auto-immuun en andere ontstekingsziekten als lupus, psoriasis en rosacea."

De onderzoekers bevestigden hun bevindingen door S. aureus infecties in muizen te analyseren, die of niet in staat waren om effectief adipocyten te produceren, of wiens vetcellen niet genoeg antibacteriologische peptides konden genereren in het algemeen, en CAMP in het bijzonder. In alle gevallen ondergingen de muizen vaker en zwaardere infecties.

Verdere tests bevestigden dat menselijke adipocyten ook cathelicidine produceren, daarmee suggererend dat de immuunreactie hetzelfde is bij zowel knaagdieren als mensen. Overigens, bij mensen met overgewicht werd meer CAMP in hun bloed ontdekt dan mensen met een normaal gewicht.

De potentiële klinische toepassingen van de bevindingen zullen verder onderzoek nodig hebben, zegt Gallo.

"Gebrekkige AMP productie bij volwassen adipocyten kan zich voordoen als gevolg van obesitas of insulineresistentie, resulterend in een grotere vatbaarheid voor infecties. Maar teveel cathelicidine kan een extreme ontstekingsreactie opwekken.

"Het komt erop neer dat we nu dit gedeelte van de immuunreactie puzzel kunnen maken. Het geeft fantastische nieuwe opties voor onderzoek. Bijboorbeeld: de huidige drugs speciaal voor gebruik door diabetici, zouden behulpzaam kunnen zijn voor andere mensen die dit immuun aspect moeten versterken. Omgekeerd zouden deze bevindingen wetenschappers kunnen helpen om ziekte associaties met obesitas te begrijpen en zo nieuwe strategieën te ontwikkelen om de zorg te optimaliseren."

Bron: http://www.ucsd.edu

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats