GezondheidsCoöperatief Nederland & de nieuwe zorgverzekering: Gezondheidsverzekering


In de 'puzzelmaand' december (ivm het kiezen van een zorgverzekeraar) gaan we een paar handvatten geven waar je op kunt letten bij het maken van die keuze. Wij, de initiatiefnemers, blijven verder werken aan het realiseren van een nieuwe zorgverzekering, de GezondheidsVerzekering, wat het puzzelen, als het goed is volgend jaar, veel makkelijker gaat maken.

HANDVAT 1 NATURAPOLIS
Je hebt drie soorten polissen: natura, restitutie & budget.
Handvat 1: Bij een naturapolis wordt de zorg die je gebruikt (alleen wat binnen de basisverzekering valt) rechtstreeks betaald door de zorgverzekeraar. De zorg kun je alleen afnemen bij een zorgverlener die een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar.

Als je voor zo'n polis kiest is het dus belangrijk om te kijken met welke zorgverleners de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten:

- Dan kun je bijvoorbeeld een keuze maken doordat in jouw eigen omgeving voldoende/juiste zorgverleners zijn die passen bij jouw (eventuele) zorgvraag

NB!: Je kunt ook nog kijken naar de zgn omzetplafonds van een behandelaar: de behandelaar mag maar een maximaal aantal behandelingen per jaar verrichten. Zit hij/zij aan het maximum zal je moeten wachten tot het volgend jaar of naar een andere (gecontracteerde) behandelaar moeten gaan...

- Denk ook aan acute situaties (je wordt bijvoorbeeld aangereden).
- Maar je kunt ook kijken naar jouw specifieke situatie en de beste zorg die je daarbij zou willen genieten. Misschien is het voor jou van belang om bijvoorbeeld te kijken of een ziekenhuis die gespecialiseerd is in een bepaalde behandeling een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

NB!: Hier geldt ook dat je moet blijven kijken naar de omzetplafonds én of de behandeling zelf door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed. Het kan dus zijn dat je zorgverlener wel gecontracteerd is maar niet de specifieke behandeling.

Een algemene waarschuwing bij een naturapolis: als je zorg afneemt bij een niet gecontracteerde zorgverlener kan het zijn dat je een gedeelte zelf moet betalen...

Dit was het eerste handvat bij jouw puzzeltocht

HANDVAT 2 RESTITUTIEPOLIS
Bij een restitutiepolis kun je zelf de keuze maken naar welke zorgverlener je gaat. Natuurlijk wel alleen de zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Vroeger was het zo dat je de rekening eerst zelf betaalde en daarna pas declareerde bij de zorgverzekeraar (zgn. particuliere verzekering). Tegenwoordig hebben de meeste behandelaars een contract met een zorgverzekeraar zodat de rekening alsnog direct naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd zoals dat ook het geval is bij een naturapolis. Zoals al aangegeven heb je bij een restitutiepolis, binnen de kaders van de basisverzekering, keuzevrijheid om je behandelaar / ziekenhuis te kiezen.

NB!: Een zorgverzekeraar kan een maximum tarief hanteren voor een behandeling. Die maxima staan vermeld in de polisvoorwaarden. Het is daarom verstandig om deze na te kijken op de specifieke zorg die je nodig hebt / denkt nodig te hebben.

Het kan dus ook zijn dat je bij een restitutieverzekering de verschillende aanbieders naast elkaar moet leggen om vanuit deze basis een keuze te maken en niet alleen vergelijken/selecteren op prijs.

HANDVAT 3 BUDGETPOLIS
Er zijn al een aantal artikelen verschenen in de kranten: je moet bij deze polis echt uitkijken, als je zorg nodig hebt, waar je die zorg afneemt. Als een behandelaar / ziekenhuis geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, kan het zijn dat je maar 65% vergoed krijgt van de kosten. Dit kan, achteraf, heel erg in de papieren gaan lopen...

De budgetpolis heeft ook effect op het gebruik van medicijnen: als er een goedkopere variant bestaat dan wordt deze meestal vergoed in plaats van de duurdere variant.

NB!: Let goed op dat de behandelaar/ziekenhuis een contract heeft met jouw verzekeraar in het kader van de budgetpolis.

NB!: Als je goed reageert op een bepaald merk medicijn is het handig om te kijken of deze vergoed wordt vanuit de budgetpolis.

HANDVAT 4 (WETTELIJK) EIGEN RISICO
Het lijkt heel simpel: als je zorg uit de basisverzekering gebruikt moet je eerst zelf het wettelijk eigen risico betalen (385 euro). Maar dat is niet altijd zo. Als je naar de huisarts / huisartsenpost gaat geldt dat niet, ook niet voor de handelingen die hij/zij verricht. Voor kinderen tot en met 18 jaar hoef je ook geen eigen risico te betalen. Verder vallen kraamzorg, verloskundige hulp, bruikleen artikelen, gratis bevolkingsonderzoeken, griepprik (voor risicogroepen) en als je zorg uit het aanvullend pakket gebruikt ook niet onder het wettelijk eigen risico.

NB!: Spoedeisende hulp wel dus als het niet hoeft, bezoek dan je arts of de huisartsenpost.

NB!: Het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar een aantal vrijstellingen verleent op het betalen van het wettelijk eigen risico. Deze staan dan vermeld in de polisvoorwaarden.

Je kunt daar nog een vrijwillig eigen risico aan toevoegen van maximaal 500 euro. Hiermee gaat je premie naar beneden maar nooit zoveel als de hoogte van het vrijwillig eigen risico.

NB!: Het woord zegt het al: er zit een risico aan het nemen van een extra eigen risico. Kijk daarom ook of een zorgverzekeraar je de mogelijkheid kan bieden dat als je iets overkomt je het eigen risico dat je zou moeten betalen in delen kunt betalen.

HANDVAT 5 AANVULLENDE VERZEKERING
De centrale vraag daarbij is waar je je voor extra, dus zorg die buiten de basisverzekering valt, wilt verzekeren en voor hoeveel. Dit kun je heel clean doen door middel van de kosten (=premie) af te zetten tegen datgene wat die zekerheid je oplevert.
NB!: Kijk goed naar de voorwaarden die zorgverzekeraars stellen in bijvoorbeeld het maximaal aantal (extra) behandelingen, dagvergoedingen, gedeeltelijke vergoeding, enz. Hieruit kun je veelal een schifting maken in het totale aanbod van aanvullende verzekeringen. In het totale aanbod zie je namelijk de verschillen zitten in accenten die meer vergoed worden dan bij andere zorgverzekeraars.

HOE KEUZEVRIJHEID TE BEREIKEN?
Met behulp van alle handvatten gaan we vandaag in op hoe je dan zoveel mogelijk keuzevrijheid kunt bereiken in het huidige systeem met haar kaders.
De eerste stap zou kunnen zijn om ipv een natura verzekering een restitutieverzekering te nemen (zie handvat 2).
Als tweede stap zou je kunnen kijken of jouw manier van gezond worden valt binnen een aanvullende verzekering (zie handvat 5).
Je kunt ook jouw eigen keuzevrijheid 'kopen' door te besparen op je zorgverzekeringen (de goedkoopste (restitutieverzekering) te nemen) + (eventueel) het hoogste eigen risico en de besparing ten opzichte van het huidige jaar op een (spaar-)rekening te zetten. Dit eigen 'potje' te gebruiken in het geval je gezond wilt worden op jouw eigen manier.
Er zijn inmiddels 300 soorten polissen dus ...succes met het puzzelen!

Volgend jaar is het hopelijk over en biedt de GezondheidsVerzekering, één van de producten voor leden van het GezondheidsCoöperatief Nederland, jou datgene waar je al een hele tijd naar zoekt. Een nieuwe zorgverzekering die wij samen opbouwen.

Het GezondheidsCoöperatief Nederland: samen zijn wij de verandering.

Wil je meer informatie kijk op www.gezondheidscooperatief.nl

Voor vragen zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30u – 14.00u & woensdag van 19.30u – 21.30u: 0592 820033
Heb je ideëen om de olievlek mee groter te maken dan kun je e-mailen naar inebraaksma@gezondheidscooperatief.nl of als je therapeut bent naar benbongers@gezondheidscooperatief.nl


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats