Vegetarisch dieet kan bij kinderen met obesitas het risico op hart- en vaatziekten verminderen


Een studie door de Cleveland Clinic vindt dat veganistisch dieet effectiever kan zijn dan het dieet dat het American Heart Association voorschrijft in het verkleinen van de cardiovasculaire risico’s.

Volgens onderzoek aan de Cleveland Clinic, online gepubliceerd door The Journal of Pediatrics, kunnen zwaarlijvige kinderen die overschakelen op een plantaardige veganistisch dieet hun risico op hart- en vaatziekten verminderen door verbeteringen in gewicht, bloeddruk, body mass index, cholesterolgehalte, insulinegevoeligheid en hoge gevoeligheid voor C-reactief.

De vier weken durende studie - geleid door Michael Macknin, MD, een staf kinderarts in Cleveland Clinic Children's - vergeleek een plantaardige veganistisch dieet met het American Heart Association (AHA) dieet bij 28 obese kinderen tussen 9 en 18 met een hoog cholesterolniveau. Eén van de ouders van elk kind volgde eveneens het opgelegd dieet.

Het plantaardig dieet bestond uit volle granen, beperkt avocado’s en noten, geen toegevoegde vetten en geen dierlijke producten. Deze kinderen vertoonden aanzienlijke verbeteringen op negen punten: BMI, systolische bloeddruk, gewicht, omtrek middenarm, totale cholesterol, low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol en insuline, evenals twee gemeenschappelijke markers voor hartkwaal, hoge myeloperoxidase en gevoeligheid voor C-reactief proteïne.

Die op American Heart Association kregen fruit, groenten, granen zonder onderscheid, beperkt natrium, vetarme zuivelproducten, geselecteerde plantaardige oliën en mager vlees en vis met mate. Deze kinderen ervaarden significante verbeteringen op vier punten: gewicht, middelomtrek, middenarmomtrek en myeloperoxidase.

“Daar het aantal zwaarlijvige kinderen met een hoog gehalte aan cholesterol blijft toenemen, moeten we hen effectieve veranderingen in levensstijl kunnen aanbieden om hen te helpen hun riscico op hart- en vaatziekten te verminderen,” zei Dr Macknin. "Wij wisten al dat een plantaardig dieet gunstig is voor volwassenen in het voorkomen en eventueel omkeren van hart-en vaatziekten. Deze studie toont aan dat wellicht hetzelfde geldt voor kinderen maar meer onderzoek is nog nodig.

"Hart- en vaatziekten beginnen in de kindertijd. Als we zulke nsignificante verbeteringen waarnemen in zo'n kort durende studie, stel je dan het potentieel voor voor het verbeteren van de gezondheid op lange termijn als een hele populatie van kinderen regelmatig zulk dieet zou volgen.”

Kinderen op het plantaardig dieet verminderden hun consumptie van dierlijke eiwitten van 42 gram naar 2,24 gram per dag en hun percentage van de calorieën uit vet en verzadigd vet daalde van 18% tot 3,6 % respectievelijk.

Kinderen op het AHA dieet haalden minder dan 30 procent van de totale calorieën uit vet, minder dan 7 procent van de calorieën uit verzadigd vet en consumeerden minder dan 1500 mg natrium en minder dan 300 mg cholesterol.

"De meeste gezinnen uit de studie konden zonder problemen de voedingsrichtlijnen tijdens de vier weken durende studie te volgen," zei Dr. Macknin “maar zij ondervonden moeilijkheden bij de aankoop van het juiste voedsel voor een evenwichtige plantaardig dieet. Wij weten nu dat plantaardige diëten effectief werken, maar als wij willen dat zij op grote schaal worden gebruikt, moeten we het aanbod en de prijs aantrekkelijker maken. "

http://www.clevelandclinic.org

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats