Eetpatroon dat vasten nabootst bevordert regeneratie en levensduur bij muizen; proeven gestart bij mensen


Caloriebeperking heeft bewezen voordeeleffecten op de gezondheid van organismen, van gisten tot menselijke wezens, hoewel een schema van extreem vasten psychologisch moeilijk is, en de voordelen voor mensen controversieel zijn. In een studie, gepubliceerd op 18 juni 2015 in Cell Metabolism, ontdekten onderzoekers dat een calorie-arm dieet dat vasten nabootst gedurende slechts acht dagen per maand, regeneratie bevordert in veelvoudige systemen en de levensduur verlengt.

Drie maanden lang werd toen de gezondheid van een gevarieerde groep van 19 mensen gemonitord die 1x per maand een soortgelijk 5-daags calorie-/proteïnearm dieet volgde. De onderzoekers ontdekten dat het dieet, bedoeld om onder medische controle vasten na te bootsen, een positieve invloed had op gezondheids- en leeftijdsgerelateerde risicofactoren. Uitgebreidere, willekeurige klinische onderzoeken zijn nodig om de resultaten te steunen.

Uit eerder onderzoek door Valter Longo - met gecombineerde aanstellingen bij de USC Davis School of Gerontology en de USC Dornsife College of Letters, Arts and Science - en zijn collega's bleek dat vasten de celresistentie tegen stressoren kan verhogen door vermindering van bepaalde proteïnen en moleculen die een rol spelen bij groei en veroudering. Bij hun poging een diëtaire ingreep te ontwikkelen die dezelfde effecten stimuleert door risico's als ondervoeding te minimaliseren en de last van totale voedselrestrictie te vermijden, ontwierp het team een eetpatroon dat laag is in proteïnen, laag in koolhydraten, en hoog in gezonde vetten.

Toen muizen dit Vasten Nabootsingsdieet (FMD) kregen, startend op middelbare leeftijd, voor slechts 4 dagen, 2x per maand, vermeerderden stamcellen aanzienlijk in aantal en verschillende celtypen - zoals botten, spieren, lever, hersenen en immuuncellen - werden vernieuwd. Veel van deze regeneratieve effecten werden niet aangetoond bij eerdere langdurige of kortetermijn onderzoeken op het gebied van eetpatrooninterventie. De diertjes vertoonden ook een betere gezondheid en een verlengde levensduur, met voordelige effecten als verminderde ontstekingsziektes en kanker, verbeterd leervermogen en geheugen, vertraagd botverlies, zonder een afname in spiermassa.

Vanwege deze veelbelovende resultaten bij muizen, organiseerden de onderzoekers een willekeurige proefondervindelijke klinische test bij 19 personen die het FMD volgden en een controlegroep van 18 personen met een normaal eetpatroon. Het FMD duurde 5 dagen, elke maand, gedurende 3 maanden, dat zorgde voor 34-54% van de normale hoeveelheid caloriën met een opbouw van 11-14% proteïnen, 42-43% koolhydraten en 44-46% vet. Aan het einde van het onderzoek hadden de FMD deelnemers verlaagde risicofactoren geassocieerd met veroudering, diabetes, hartziekten en kanker, vergeleken met de controlegroep.

"Dit is aantoonbaar de eerste kortdurende preklinisch en klinisch geteste antiverouderings- en gezondheidsbevorderende ingreep dat aantoont te werken, en zeer haalbaar als een door artsen of diëtisten gecontroleerde ingreep," zegt Longo, directeur van het USC Longevity Institute. "De FMD ingreep zal nu het rigoureuze proces ondergaan dat nodig is voor FDA goedkeuring, waarvoor eerst bevestiging en additionele tests nodig zijn bij 60-70 deelnemers, gevolgd door een test bij 500-1000 deelnemers."

---
Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats