Stanfords onderzoek: immuunrespons op een griepeiwit verschaft nieuwe inzichten in narcolepsie


MEDISCH CENTRUM UNIVERSITEIT STANFORD

Een internationaal onderzoeksteam heeft voor het eerst substantieel bewijs gevonden dat erop kan duiden dat narcolepsie een “hit en run” auto-immuunziekte is. De onderzoekers hebben getracht vast te stellen waarom slechts één van de 2 verschillende griepvaccinaties toegepast tijdens de Mexicaanse grieppandemie in 2009 in verband werd gebracht met een sterke toename van narcolepsie, een zeldzame slaapstoornis.

Hun bevindingen zijn 1 juli gepubliceerd in Science Translational Medicine. Dr. Lawrence Steinman, professor in kindergeneeskunde, neurologie en neurologische wetenschappen, is de hoofdauteur. De eerste auteur is Dr. Sohail Ahmed, ten tijde van het onderzoek hoofd van de klinische wetenschappen bij Novartis Vaccines.

Auto-immuunziektes, zoals multiple sclerose en reumatische artritis, staan erom bekend dat zij in de loop van decennia het zenuwstelsel, de gewrichten en andere organen aantasten. Echter, sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw veronderstellen onderzoekers een andere auto-immuunziekte, en wel een die zich snel kan manifesteren en schade kan aanrichten zonder een spoor van haar actie achter te laten. Narcolepsie wordt verondersteld een van deze “hit en run” ziektes te zijn.

Vatbaarheid is afhankelijk van het soort gen.
Narcolepsie is een chronische, ongeneeslijke en levenslange hersenaandoening die normale slaap- en waakcycli verstoort en een scala aan symptomen veroorzaakt, waaronder extreme slaperigheid gedurende de dag en slaap die je te allen tijde kan overvallen, zelfs tijdens een gesprek. Wetenschappers zijn al decennialang geďnteresseerd in de oorzaak van narcolepsie.

Narcolepsie komt veelal willekeurig voor en is niet erfelijk afgezien van bepaalde genvarianten waardoor men er vatbaarder voor kan zijn. Bijvoorbeeld, bijna iedereen die narcolepsie met cataplexie heeft, een toestand waarbij men plotseling en tijdelijk aan spierzwakte lijdt, is drager van de HLA-DQB1*0602 genvariant, dat codeert voor een receptor aangetroffen op immune cellen.

“HLA varianten houden met veel auto-immuunziektes verband”, zei Steinman, die ook het George A. Zimmermann hoogleraarschap bekleedt. Maar op zichzelf veroorzaken zij geen narcolepsie. De ziekte lijkt veeleer door een combinatie van genetische aanleg en infectie geactiveerd te worden. Mensen met narcolepsie dragen meer antilichamen tegen pathogenen zoals strepbacteriën of het H1N1 virus, dat de Mexicaanse grieppandemie in 2009 veroorzaakte. Het is opmerkelijk dat narcoleptische patiënten een laag niveau van de neurotransmitter hypocretine hebben, dat ons normaliter wakker houdt wanneer het zich verbindt met de hypocretine receptoren in de hersenen. Zij hebben tevens minder hersenneuronen die hypocretine produceren. Waarop kan dit samenstel van factoren duiden?

Het antwoord diende zich aan in 2010, spoedig na de pandemie van 2009, toen onderzoekers een sterke toename van nieuwe gevallen van narcolepsie rapporteerden – maar niet overal. Populaties die waren ingeënt met het GlaxoSmithKline’s Pandemrix vaccin lieten een stijging van narcolepsie zien, maar dewelke waren ingeënt met Novartis’ Focetria niet.

De onderzoekers vroegen zich af of dit verschil kon worden afgeleid uit het feit dat Pandemrix en Focetria van twee verschillende stammen van het H1N1 virus gemaakt waren. Het team stelde vast dat H1N1 een eiwit bevat waarvan de structuur gedeeltelijk overeenkomt met een deel van een menselijke hypocretine receptor. Dit H1N1 eiwit was, zoals verwacht, aanwezig in het Pandemrix vaccin, maar in veel grotere hoeveelheden dan in het Focetria vaccin. Zouden de antistoffen die normaliter door de Pandemrix vaccinaties ontwikkeld worden tegen dit griepeiwit ook aangrijpen op hypocretine receptoren en een auto-immuunreactie veroorzaken?

“Het was echt een spannend moment”, sprak Steinman.
Om uit te vinden of narcoleptische patiënten dergelijke antistoffen hadden, onderzocht het team een steekproef van 20 personen die na de Pademrix vaccinatie narcolepsie hadden ontwikkeld. Zeventien van hen hadden antistoffen tegen de hypocretine receptor ontwikkeld. De zes personen ingeënt met Focetria hadden deze antistoffen echter niet.
Hoe H1N1 en Pandemrix narcolepsie zouden kunnen veroorzaken.

De auteurs stellen dat een “hit en run” auto-immuun mechanisme ervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn dat narcolepsie door zowel de Mexicaanse griep als Pandemrix veroorzaakt wordt. Volgens hen zou bij mensen met een genetische aanleg het hoge H1N1 eiwitniveau de productie stimuleren van grote hoeveelheden antistoffen tegen zowel het virus als de hypocretine receptor. Deze antistoffen kunnen maanden in het bloed blijven. Ofwel grote hoeveelheden antistoffen ofwel ontsteking door een niet-gerelateerde infectie zou de bloed-hersenbarričre kunnen veranderen waardoor de antilichamen de hersens binnenkomen. Daar kunnen de antistoffen aangrijpen op de hypocretine receptoren, waarbij ze mogelijkerwijs het immuunsysteem ertoe aanzetten hersencellen die de regulering van slaap-waak cycli verstoren te vernietigen of te onderdrukken.

Vergeleken met Pandemrix bevat Focetria inderdaad 72 procent minder van het H1N1 eiwit en zal derhalve geen specifieke griepantistoffen die kunnen aangrijpen op de receptor ontwikkeld hebben, aldus de onderzoekers.

Aangezien Pandemrix in verband werd gebracht met een verhoogd risico op narcolepsie, werd het van de markt gehaald. Maar Steinman wijst erop dat zelfs met dit risico het vaccin veel veiliger was dan een Mexicaanse griep infectie. Alleen al in de Verenigde Staten leidde de Mexicaanse grieppandemie van 2009 tot 274.304 ziekenhuisopnames en 12.469 doden.

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats