Noami Klein, het klimaat en Utrecht


De SSLU geeft vrijdagavond 6 maart (19.30 uur) een presentatie over het boek van Naomi Klein. De Speler, Thorbeckelaan 18C

Naomi Klein, bekend van de bestsellers No Logo (2000) en Shockdoctrine (2007), waarin zij ten strijde trekt tegen het 'opkomend rampenkapitalisme', heeft eind vorig jaar 'This changes everything' gepubliceerd. Inmiddels vertaald en in het Nederlands uitgebracht onder de titel 'No Time, verander nu voor het klimaat alles verandert'. Een rijk gedocumenteerd boek: 525 pagina' s. Een boek waar je wel even tijd voor moet nemen.

Dat de aarde in snel tempo aan het opwarmen is, dat dat komt doordat er teveel CO2 en andere broeikasgassen in de lucht worden gebracht en dat die opwarming rampzalige gevolgen heeft, is onder wetenschappers al tientallen jaren een uitgemaakte zaak. Wie daarover nog eens wil worden voorgelicht zou naar het interview met fysicus en ex-politicus Jan Terlouw moeten kijken (https://www.youtube.com/watch?v=UyNdTy4lyHs).



Klein staat uitvoerig stil bij de valse profeten en klimaatsceptici die het (financieel gesteund door miljardairs en olie-, gas- en steenkoolgiganten) willen doen voorkomen alsof er geen sprake is van klimaatopwarming en alsof het wetenschappelijk bewijs daarvoor 'maar een mening is'. De strategie die ook gevolgd werd en wordt door de tabakslobby en bekend is van sites als de Groene Rekenkamer en De Dagelijkse Standaard.

Dat klimaatscepsis gevoed wordt door miljardairs en olie-, gas- en steenkoolgiganten ligt voor de hand, want effectieve maatregelen tegen klimaatopwarming zouden het einde betekenen van het op fossiele brandstoffen gebaseerde kapitalisme. Aldus Klein. En niet alleen dat. De enorme bedragen die nodig zijn voor de transitie naar duurzame energie (wind, zon en waterkracht) zouden volgens Klein ook opgebracht moeten worden door diegenen die stinkend rijk zijn geworden van de opbrengst van olie, gas en steenkool.



Klein legt een duidelijke relatie tussen de strijd tegen klimaatverandering en de strijd tegen maatschappelijke en mondiale ongelijkheid. De oorzaak is volgens Klein in beide gevallen het 'rampenkapitalisme': ons economisch systeem dat op groei, uitbuiting, roofbouw, egoïsme en toenemende ongelijkheid is gebaseerd. Bestrijding van klimaatopwarming is kansloos als dat economisch systeem niet ingrijpend verandert. Omgekeerd biedt de strijd tegen klimaatopwarming een unieke kans om dat economisch systeem aan te pakken. Aldus Klein.

Klein gelooft niet dat duurzaamheid bereikt kan worden binnen de bestaande economische en politieke orde. Zie ook het uitstekende boekje "De mythe van groene economie" van Anneleen Kenis en Matthias Lievens (2012). Klein is zeer kritisch over milieubewegingen die duurzaamheid nastreven door middel van overleg, samenwerking en compromissen met de overheid. Hoe slecht dat uitpakt laat ze zien met het voorbeeld van de emissiehandel: Al Gore (destijds vice-president) wist het gros van de milieubewegingen daarvoor mee te krijgen, het resultaat van het systeem van emissiehandel was veel erger dan de kwaal die erdoor bestreden moest worden.

Klein gelooft evenmin dat noodzakelijke veranderingen verwacht kunnen worden van de politiek. Zij pleit voor een beweging van onderop, voor burgers die het heft in eigen hand nemen en daardoor de politiek onder druk of desnoods buitenspel zetten. Hoewel de voorbeelden die Klein in het boek geeft voornamelijk ontleend zijn aan Canada en de VS, geeft haar analyse veel herkenningsmogelijkheden met Nederland en zeker ook met Utrecht. Ook onze overheid saboteert vermindering van emissies door economische groei, automobiliteit en de belangen van banken, projectontwikkelaars, Corio, Jaarbeurs en zichzelf te stellen boven die van het milieu, luchtkwaliteit, gezondheid en rechtvaardigheid.

De nadruk in het boek van Naomi Klein ligt op de transitie van fossiele energie naar hernieuwbare energie (zon, wind, water). Terloops wijst zij er op dat we natuurlijk ook minder moeten consumeren en moeten ophouden al maar economische te willen groeien, maar dat wordt nauwelijks uitgewerkt. Het gevaar bestaat dat de transitie naar hernieuwbare energie zal worden aangegrepen als een vrijbrief om onbezorgd door de blijven groeien.

Het is een overtuigend boek, maar hoe de beweging van onderop nu precies moet gaan plaatsvinden dat zullen wij uiteraard zelf moeten uitwerken. Dat zal ook van plaats tot plaats verschillen. De presentatie die door de SSLU wordt verzorgd is dan ook bedoeld als een aftrap om daar samen over na te denken en acties voor te plannen.

Kees van Oosten



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats