Drie miljoen handtekeningen tegen TTIP


Het Burgerinitiatief Stop TTIP en maatschappelijke organisaties hebben woensdagochtend 7 oktober in Brussel meer dan 3 miljoen handtekeningen tegen handelsverdrag TTIP aangeboden aan de Europese Commissie. Nooit eerder zijn er via een burgerinitiatief zoveel handtekeningen opgehaald in Europa. Bij de overhandiging werden de belangen van burgers op een grote weegschaal symbolisch afgewogen tegen die van het bedrijfsleven.

TTIP en CETA
De drie miljoen ondertekenaars dringen er bij de Europese Commissie op aan om de onderhandelingen over het handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) te staken en het handelsverdrag met Canada (CETA) niet te ratificeren. Ze maken zich grote zorgen over cruciale bepalingen in beide verdragen. Zo dreigen standaarden voor arbeid, milieu, privacy en consumenten verlaagd te worden, komen de verdragen niet transparant en ondemocratisch tot stand en wordt de rechtstaat ondermijnd. Grote bedrijven zullen profiteren van het verdrag, ten koste van de burgers.

Bij het aanbieden van de handtekeningen dringt Susan Cohen Jehoram (Greenpeace) er namens de organisaties bij eurocommissaris Cecilia Malmström op aan dat zij met een reactie komt. "De onderhandelingen over TTIP en de ratificatie van CETA moeten stilgelegd worden. Een oproep van zoveel burgers mag de Commissie niet naast zich neerleggen."

Nederlands handtekeningen
Woensdagmiddag om 17.00 uur worden in Den Haag de meer dan 100.000 Nederlandse handtekeningen aangeboden aan Minister Ploumen en de woordvoerders van de verschillende politieke partijen. Dat gebeurt in het bijzijn van een groot Paard van Troje, dat symbool staat voor de handelsverdragen CETA en TTIP: het lijkt een mooi cadeau maar de bevolking komt straks bedrogen uit.

Maatschappelijke organisaties roepen Ploumen op de 100.000 Nederlandse en 3 miljoen Europese handtekeningen serieus te nemen en er bij haar collega-ministers van handel en de Europese Commissie op aan te dringen de onderhandelingen over TTIP te staken en CETA niet te ratificeren. Aansluitend debatteert de Tweede Kamer met de minister over de controversiële handelsverdragen.

Demonstratie 10 oktober
Op zaterdag 10 oktober is er een landelijke demonstratie 'Sla alarm tegen TTIP!' in Amsterdam. De demonstratie begint om 13.00 op het Jonas Daniel Meijerplein en eindigt op het Museumplein. Aansluitend is er een inhoudelijk programma met diverse workshops van 15.30 tot 18.00 uur in Lab111, Arie Biemondstraat 111. Meer informatie over de demonstraties en de workshops is te vinden op: www.stopttip.nl


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats